pineau d’aunis - De Grote Hamersma

Druif: pineau d’aunis

Heet ook wel chenin noir. Noir klopt, maar is verder PINOT (zie hiervoor PINEAU) noch CHENIN. Misschien wel, citeert GALET een collega, de oerdruif van ANJOU en de voorvader van CHENIN. In de Middeleeuwen genoemd naar de Prieuré d’Aunis in Dampierre, bij Saumur. Henry iii Plantagenet importeerde de lichtrode ‘clairet’ wijn ervan in Engeland in 1246; wijn van pineau d’aunis werd in die tijd vaak gedronken bij staatsbanketten en dergelijke, maar dat is iets wat van heel veel druiven wordt gezegd. De collega van Galet, Bouchard, oppert ook dat de BRETON waar RABELAIS zo dol op was een pineau d’aunis was, uit Véron, waar de Vienne samenvloeit met de LOIRE. Pineau heet dan ook wel gros véronais.

Wat daar van zij, ik weet wel zeker dat Rabelais verrukt zou zijn van de huidige pineau d’aunis uit Coteaux du LOIR en Coteaux du VENDÔMOIS. Grappige, wat weerbarstige lichtrode wijnen met aardse en licht kruidige geuren. Helaas is er niet veel van. Er is ook een pineau d’aunis TEINTURIER.

Nicolaas Klei - Wijnwijs van A tot Z

Bekijk hier de goed scorende 'pineau d’aunis' wijnen.

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.