marzemino - De Grote Hamersma

Druif: marzemino

Wordt genoemd tijdens een pauselijk dinertje in 1409, en is verder een donkere druif die bekend is bij ieder muziekliefhebber. Hoewel, ik weet niet of het nu wel zo’n reclame is, dat Don Giovanni je wijn heeft gedronken. Zoals u weet, hij deugde niet en kwam ellendig aan z’n end. Mozarts opera begint met moord en na drie uur rokkenjagen komt het aardse leven van losbol Don Giovanni tijdens de maaltijd ten einde. Hij heeft veel geld uitgegeven aan een maaltijd vol heerlijkheden – zoals de fazanten, waarvan z’n knecht Leporello stiekem onder tafel de pootjes opsnoept. Don Giovanni zit ruim aan tafel, luistert naar de muziek (stukjes uit opera’s van Mozarts concurrenten) – en roept om wijn. Leporello schenkt. ‘Eccellente marzimino!’ roept Don Giovanni. Niet veel later stapt het standbeeld van de door Giovanni vermoorde commendatore binnen en voert Don Giovanni af naar de hel. Meestal de gelegenheid voor veel toneelspektakel met openklappende luiken en vuurwerk, maar nooit zo mooi en simpel uitgevoerd als tij- dens John Eliot Gardiners uitvoering ooit in het Concertgebouw, waar Don Giovanni via het middenpad dwars door de zaal werd afgevoerd naar het einde.

Marzimino heet overigens officieel marzemino, maar Don Giovanni was natuurlijk wat nerveus en hoe dan ook vermoeid na bijna drie uur opera. Grappig overigens dat Mozart Don Giovanni dus om een CÉPAGEWIJN laat roepen, net zoals er nu mensen zijn die per se een CHARDONNAY of een MERLOT willen hebben, ongeacht waar die vandaan komt. Wist Mozart ook niet trouwens: de opera speelt in SPANJE terwijl marzemino alleen in beperkte mate in Noord-ITALIË voorkomt. Familie van de wat sombere familie waartoe ook TEROLDEGO, LAGREIN en REFOSCO behoren.

Nicolaas Klei - Wijnwijs van A tot Z

Bekijk hier de goed scorende 'marzemino' wijnen.

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.