We proefden al met plezier de witte van de firma maar ook deze rosé is prettig. Rood fruit met rondingen. Aardbeien met hier en daar nog het groene kroontje op de kop, niet te rijpe frambozen, een paprikavermoeden en een zoet romigheidje.
Is gemaakt door Plaimont, de coöperatie aller coöperaties, waar 800 wijnmakende families 5500 hectare druiven met respect voor de natuur verbouwen en zodoende 36 miljoen flessen probleemloos weten te slijten.
Onder de bezielende leiding van managing director en hoofd wijnmaker Oliver Bourdet-Pees heeft Plaimont zich daarbij ontpopt als protagonist van historische, vaak met uitsterven bedreigde druiven. Ondanks dat respect voor 'het oude' wordt toch het hedendaagse niet uit het oog verloren. Dat 'groen' zodoende ook marketingpunten scoort is niet uit het oog verloren getuige het goedkeuringsvignet Haute Valeur Environnementale op het achteretiket. Geproduceerd met respect voor natuur en omgeving en de belendende percelen. In dit geval echter hebben we het over de groeiende belangstelling van 'de consument' voor wijnen zonder, dan wel met minder, alcohol.
Welaan, met de lokaal zo goed gedijende colombard blijken ze bij Plaimont die laatste categorie goed te kunnen maken. Met dank aan een aantal wijngaarden waar de druif van nature minder suiker ontwikkelt (meer suiker = meer alcohol) en er dientengevolge geen 'agressieve' technieken ingezet hoeven te worden om tot een lager percentage te geraken.
En dat alles zonder dat geur en smaak minder worden. Minderen kan dus zonder perse minder in je wijnglas te hoeven schenken. Wat een geschenk...