Blend van macabeu (75%) en roussanne (25%) van oude stokken op kalkrijke bodems in Vingrau.
Gevinifieerd zonder kunstgrepen, met spontane vergisting en een opvoeding van 12 maanden op hout en 6 maanden flesrijping. En dan die anders vaak wat saaie macabeu plots heel fascinerend worden.
We proefden al eerder de 2022 oogst.
‘Gedroogde vruchten op een linoleumvloer. Florvermoedens. Vage sherry-tonen. Puntje paddenstoelen. Verse walnoten en amandeltjes, licht gezouten. Zonnige zuidkruiden. Zuren als een ononderbroken streep richting de einder die maar niet dichterbij komt. Rijpheid, hooi en schelpenzand in een vogelkooitje. Doe er nog wat roussanne en er is ook meloen op peer, amandelspijszoet van de banketbakker, handen die net tijm hebben geplukt’, noteerden we destijds.
De verse versie van een eigenzinnige kruidigheid en aangenaam lichtvoetig. Misschien wel dankzij het voor het zuiden onverwachte lage alcoholpercentage van slechts 11,5 procent. Spannend, onvergelijkbaar en onalledaags.