De Jura. Mekka voor jonge producenten die helemaal losgaan op autochtone druiven. Een aantal jaren geleden alweer maakte ik kennis met Evelyne en Pascal Claire. Zij danken hun inspiratie aan Pierre Overnoy, de godfather van de puur-natuurwijnen in de Jura. Aldus wisten zij bijvoorbeeld de ‘bastardo’ manieren bij te brengen. Een druif die zijn oorsprong waarschijnlijk in Portugal kent, maar ook in de veel koelere Jura gedijt onder het alias trousseau. Nu proef ik hun Poulsard, de druif die ter plekke dan ook weer als ploussard bekendstaat. Lekker overzichtelijk in een wijnstreek die verder ook al gekarakteriseerd wordt door zijn wijngaard-lappendeken. Volstrekt eigenzinnige wijn die onrustig onder zijn dekentje woelt. Wil eronder vandaan. Is in beweging. De onrust zit in ’m. Extra gevoed door natuurlijke gisten, geen chaptalisatie, geen filtering en nauwelijks sulfiet. Hyperende kersjes, alerte besjes, old school frambozen, notenflinters en opstandige zuurtjes. L’uva, de druif, zorgt voor spanning in het glas.