De tintiliadruif wordt ook wel de montepulciano van Molise genoemd. Een van die vele, volstrekt onbekende autochtone druiven die de Laars uit zijn hoge hoed tovert. Deze kruiste mijn pad toen ik het [i]Parool[/i]-blindproefpanel bijeen had geroepen om het thema ‘onalledaags rood’ eens nader te bestuderen. De drie winnende wijnen kwamen om te beginnen alle drie uit Italië. En dit was onbetwist de nummer 1. Tv-kok van formaat Julius Jaspers noteerde: ‘Verrukkelijke, volle en sappige rode wijn. Volop zwarte bessen en ander donker fruit. Begint al in de neus. En zet zich door in de mond.’ En mede-panellid Ferry van Houten, patron-cuisinier van restaurant Het Bosch, meldde: ‘Mijn favorietje. Het zachte zure van lekkere zuurtjes. Het zacht-zoete gevulde van tuttifruttifruit. Heerlijk, rijp en aangenaam gul. Bijzonder smakelijk.’ Onbekend en onalledaags bleek verre van onaangenaam. Vorig jaar al geproefd, maar geeft nog geen duimbreed toe. Koopadvies. Echt bijzonder smakelijk.