Mevrouw Hamersma heeft het goed voor met de vegaterende mens. Voor iedere proefpanelsessie zorgt zij ervoor dat er ten minste één gerecht op tafel komt waar geen vlees of vis aan te pas is gekomen. Daarbij hanteert zij eveneens het standpunt dat iedereen het moet kunnen maken. Zonder dat er ellenlange ingrediëntenlijsten voor afgewerkt dienen te worden. Of dagen voor in de keuken moet worden gestaan. Onlangs ging zij aan de slag met Chickslovefood, waarvan de schrijfsters beloven dat er louter simpele en gezonde recepten in staan, bestaande uit maximaal vijf ingrediënten. Nu kent mevrouw Hamersma dergelijke beloftes van bijvoorbeeld Jamie Oliver, die ‘15-minutes meals’ in het vooruitzicht stelt. In de praktijk echter blijken gewone stervelingen er toch echt beduidend langer over te doen. Maar de chicks gingen hun boekje niet te buiten. In een handomdraai zette mevrouw Hamersma een smakelijk vegetarisch aperitiefhapje op tafel: filodeegflapjes met feta. En zonder dat zij daarbij – zoals zij dat zelf noemde – voor een feta-compli kwam te staan. Vervolgens was het aan het proefpanel om er een bijpassende wijn bij te ontdekken. Wat overigens beduidend langer duurde dan vijftien minuten. Maar de panelleden dan ook te maken met eenentwintig ingrediënten, negentien witte en twee rosé. Deze witte Rhône die vorig jaar solo ook al zo schitterde in De Grote Hamersma was een van de winnaars: ‘Zachte, milde, rijpe, licht-kruidige witte. Doet het mooi bij de nootjes en het wat vettige effect van het frituurbakken. Sowieso een mooie wijn trouwens,’ lees ik terug in mijn proefnotities.