Prachtexemplaar. Uit een jaar dat als goed bekendstaat maar niet als schitterend. Dan toch een meer dan memorabele wijn maken kunnen alleen die wijnmakers die hun vak verstaan. Josef Umathum doet dat. Weet dat wijnschrijver Hugh Johnson hem in zijn recente Wijngids 2017 duidt als ‘gevestigde maar zich ontwikkelende biologisch-dynamische sterproducent, bekend om zijn indringende rode wijnen’. Indrinken doen we dan ook eerst met gewone en toch ook al zo ongewoon goede Zweigelt. Om het vervolgens hogerop te zoeken met deze van de Holunder-Hügel afkomstige rode. Magische plek. Helemaal voor wie de biodynamische beginselen aanhangt. Dit hoogste deel van het gebied ten oosten van de Neusiedlersee werd door de Kelten al aangedaan omdat hier een kruispunt van aardstralen werd gedacht. Kortom, we hebben te maken met een Heilige Berg, de Holunder-Hügel. En op zo’n plek zouden meer wijnmakers hun wijn moeten maken. Boersige Pinot Noir maar dan wel van een herenboer. Met uitgestrekte landerijen en een stoeterij waar slechts volbloed Arabieren gefokt worden. Hun geur – de edele dieren zijn net afgedroogd met hooi – plus dat van suède zadels. Zacht en persistent. Elders ook: eikenbomen. En dan is een truffelvondst niet ondenkbaar. In Oostenrijk niet? Wel in deze Umathum. Donkere kersen ook, het zoet van rijpheid en tabak (niet roken; alleen ruiken) en een fijne peperigheid. Tannines om een plaid van te weven en deze vervolgens over een toch al comfortabele bank te draperen.