Bent u al bekend met het fenomeen orange wine? Het is witte wijn, gemaakt als rode wijn. Nu weet u nog niks natuurlijk, want wie interesseert zich nou voor vinificatietechnieken? U kijkt wel mooi uit. Maar met name jonge sommeliers in zaken waar ze met varkens uit de buurt, kruiden uit de berm en groenten uit eigen tuin werken, zijn ze er dol op. Die ergeren zich groen en geel als mensen denken dat het rosé is. En dan leggen ze het nog maar een keertje uit. Oranje wijn is een witte wijn die met de druivenschillen, pitten en soms takjes heeft liggen weken en gisten. Daardoor krijgen ze een intens gele kleur, en meer tannines en bitters dan witte wijnen normaliter hebben. De kleur van deze Vitalba mag dan misschien nog net geen oranje heten, maar het etiket stuurt ons wel in die richting. Knaloranje. Pipsoranje inhoud. In een fles die een beetje aan een kruik doet denken. Achteretiket vertelt waarom: ‘Deze wijn is gemaakt in een Georgische amfoor, van autochtone druiven, 120 dagen op schil, ongefilterd.’ Onalledaagse wijn. Dat mag duidelijk zijn. Anders. Puur. Oer. Droog wit fruit. Geel fruit. Perzik- en abrikozenvelletjes. Compact. Diep. Kruidigheid. En met veel bitters. Oranjebitters, dat spreekt.