David Butterfield

Chardonnay 2016
Geproefd op 21 mei 2020

Waar mijn vader en moeder in 1945 de Canadezen toejuichten, doe ik dat nu. Maak kennis met David Butterfield. Ooit in de ban van Bourgogne geraakt toen hij voor de reisorganisatie van zijn vader daar terecht kwam. Wijn maken wilde hij leren en dat deed hij niet bij de minste: Pascal Marchand. Inmiddels is hij een habitué die druiven koopt bij boeren die onder zijn strenge toezicht werken, waarna hij er zelf wijn van maakt in zijn kelder in Monthélie. Overigens produceert Butterfield daar ook zijn Saint-Romain, Puligny-Montrachet en Meursault.

Waar zijn naam trouwens romige en volle wijnen doet vermoeden, blijkt het tegenovergestelde het geval. Butterfield past niet of nauwelijks battonage toe, een techniek waarbij de gistsporen door het vat worden geroerd, waardoor de wijn meer ‘vet’ krijgt. Weliswaar geurt Butterfields Bourgogne 2016 rijk en heeft de wijn een romigheidje op de neus, de smaak daarentegen waaiert langs koele perzik, peer, citrus, is licht mintfris, snuffelt wat aan venkel en anijs en kent een fijnzinnig marmeladebittertje. Het jaar dat zo geraakt werd door de vorst heeft geen vat gehad op Butterfield. 

 

wine-score-star
Wit
- Bourgogne - Frankrijk
Producent: David Butterfield chardonnay >
13,5%
medium
Te koop bij Prijs
Bolomey Wijnimport € 15.50
wine-score-star
Wit
- Bourgogne - Frankrijk
Producent: David Butterfield
chardonnay >
13,5%
medium
Te koop bij Prijs
Bolomey Wijnimport € 15.50
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.