De Oesterbar in Amsterdam is inmiddels gesloten. Een van de laatste keren dat ik er was, had ik zelf een fles wijn meegenomen. Overigens niet omdat de wijnkaart van dubieus allooi is. Maar omdat ik eerder die dag een proeverij met wijnen van Wijngaard Saalhof in het Noord-Hollandse Wognum had gehad, besloot ik de mousserende Secco, het Mirakel uit West-Friesland, mee te nemen om deze blind te schenken bij de oesters die ruimhartig werden geopend vanwege een koksbijeenkomst.
‘Wat een perfecte combinatie!’, oordeelde tv-kok en restauranteigenaar Alain Caron toen. ‘Maar dit is heerlijk met die Zeeuwse vier nullen’, vond Leonardo Pacenti van restaurant Toscanini. ‘Die zuren, dat krokante en de belletjes sluiten prachtig aan’ noteerde ook de gastheer-sommelier van de Oesterbar. En uit één mond: ‘Wat is ‘t, wat is ‘t?’ De verbazing dat het hier een vaderlands belletje betrof was groot.
En kijk aan, daar is Saalhof weer. Nu met een stil samenzijn van johanniter en riesling. De drukte blijft ook uit na het proeven. Slow appeltjes, kleine peertjes, het iets opruwende van een abrikozenvelletje, lichte amandeltjes en een tinteltje citrus.
Het kan nog stiller aan tafel worden door er een zalmsushi bij te schenken. Toegegeven, dat is geen oer-Noord-Hollands een-tweetje maar de combinatie smaakt ‘fantastique’. Alain Caron zou het kunnen zeggen en dan weet je hoe lekker het al klinkt.