Surin. Mol in het Frans. Vraag die daarop volgt: wie is de mol? Dat is Bertjan Mol, een landgenoot die geheel conform de Ik Vertrek-gedachte Nederland achter zich liet om in Thésée, Loir-et-Cher te gaan natuurwijngaardenieren. Op zijn eigen domein, Domaine La Taupe. En dat gaat 'm behoorlijk goed af. Meer dan dat zelfs. Uitstekend wit en rood van 'm geproefd, gemaakt met druiven van boeren die volgens zijn ideeën werken (zie daarvoor Esprit blanc en rouge).
Zijn eigen rode van de côt is zelfs een heuse aanrader (zie Bruno, bert & Co) en zijn sauvignon blanc mag er eveneens wezen. 'Ook dit is gewoon lekker' meende sommelier Job Seuren die toevallig ook zijn rood had geproefd en er zelfs even mee dreigde om deze op de wijnkaart van zijn Zoldering te zetten.
En wat is de mol? Druistig maar schoon en zuiver. Eigengereid en toch doordrinkbaar. Wilde perzik en Meyer lemons. Goudrenetrasp en een witlofbittertje. Een heel klein smaaksplintertje dankzij de lagering op groot gebruikt hout. De Hollandse driekleur wappert fier naast de Franse tricolore.