Lees meer over dit Dominio bij hun blend van tempranillo en petit verdot. Hier mocht international cabernet sauvignon aan de slag met de lokale oudgediende graciano. Zeldzame druif overigens. Wordt nog weleens ingezet om tempranillo voor rioja-gebruik wat op te pimpen. Maar mondjesmaat: van de 50.000 hectare wijngaard aldaar, is niet meer dan een paar honderd hectare ingeruimd voor de graciano.
Komt waarschijnlijk omdat het niet de makkelijkste druif is. Ziektegevoelig en met lage opbrengsten. Bovendien treffen we in het eisenpakket van deze nobody koele, wat vochtige plekken aan om te mogen groeien. En graag op kleiachtige, kalkrijke grond. Het lijkt erop dat daar wat van voorhanden is in Castilla. In ieder geval gaat deze druif het daar hand in hand met cabernet sauvignon ook goed af. De geur van violen, vlezig mondgevoel, stoere tannines. Dat laatste lijkt een beetje de signatuur van de wijnmaker van Dominio als we zo zijn rood proeven. Verder spicy en aromatisch. Gedroogde pruimen, zwarte bessen, vijgen, wat medicinaal, cacaofantasie en nota bene ook nog een dropje na.