Infiltrado, ongefilterd. Veel wijn wordt gefilterd, opdat de drinker niet verbaasd danwel boos naar bezinksel, droesem, depot in z’n glas zit te kijken. Dat bezinksel is een combinatie van allerhande minieme deeltjes - net zoals echte jus d’orange z’n bezinksel heeft.
Niks mis mee: zet de fles voor ontkurken een uurtje rechtop, en schenk voorzichtig, dan blijft alle bezinksel onderin de fles.
Voor wie dat gedoe vindt is er ongefilterde wijn. Prima, maar met het bezinksel blijft er ook wat geur en smaak achter in het filter.
Ongefilterde wijn is voller van smaak: alles zit in het glas, niks in de filters.
Proef deze warmbloedige Spanjaard. De peperige syrah, de fruitige garnacha en de monastrell, ook bekend als mourvèdre, met z’n geur van dure sigaren. Rijk van smaak, steviggebouwd. Jong nog. Bewaar ‘m: zo’n jumilla kan jaren mee, of geef ‘m lucht in een groot glas of een karaf. Voorzichtig aan: denk aan de droesem.