Er wordt wel eens vergeten dat de Elzas de regio is die als eerste in Frankrijk het biologische wijngaardenieren omarmd heeft. Een van de voortrekkers: Jacky Barthelmé, de wijnmaker van Albert Mann die al een kwart eeuw in dialoog is met zijn fruit.
Jacky zelf omschrijft de essentie van biodynamische wijnbouw 'met gezond verstand en als een echte boer elke dag in de wijngaarden aanwezig zijn en luisteren naar de signalen die de wijngaard je geeft'. Met het gebruik van biodynamische preparaten en de juiste plantbedekking wordt ook het organische bodemleven bevorderd. Met zijn 23 hectare familiebezit (de twee domeinen van Mann en Barthelmé werden in 1998 samengevoegd) komt hij in ieder geval oren tekort en heeft hij de handen aan vol. Maar een en ander werpt zelfs bij deze relatief eenvoudige blend zijn biodynamische vruchten af.
Wie goed naar zijn smaakpapillen luistert, hoort de fluistering van rijpe peer, mango, roze grapefruit, mandarijn, sinaasappelschilletjes, rozebottel, druivigheid en een citrustouch. Klare taal.