Geruststellende Chileense chardonnay. De term Gran Reserva moet je met een korreltje zout nemen. Zegt meer over de kwaliteit, dan over de invloeden van het eikenhout. Hij is zelfs verfrissend. De reden hiervoor? We zitten in de Valle Limarí.
En nou horen we je denken, dat is toch het op een na noordelijkste subgebied van Chili? Dan zitten we toch hartstikke dicht op de evenaar? Zou het daar dan niet heel heet zijn? Nou nee. Dat zit zo.
De wijngaarden van Santa Rita liggen op precies 28 kilometer van de Grote Oceaan. Dat zorgt voor ochtendmist in de wijngaard. Een lekkere frisse verkoeling. In de middag komt het zonnetje door, maar in de zomerse januarimaand wordt het eigenlijk nooit warmer dan 20 graden. Ideaal dus voor chardonnay.
Verwacht daarom een Bourgondische stijl. Ingetogen, elegant en stijlvol. Perzik, citroen en een subtiel tikje vanille en room. Dus toch die Gran Reserva. Mag je serveren bij gerookte zalm. Of lekker ordinair: een gegrild kippetje.