Cap Royal. Speciaal geproduceerd voor “Gall and Gall” lezen we op het achteretiket. In eerste instantie werd dat gedaan door Jean-René Matignon, wijnmaker van het grote Château Pichon Baron, 2e Grand Cru Classé. Die man wist wel hoe je wijn moest maken, zullen we maar zeggen. En hij had ook al wat jaartjes ervaring, getuige zijn leeftijd van 73 jaar toen hij met pensioen ging.
Inmiddels wordt Cap Royal gemaakt door zijn opvolger: Pierre Montégut. Een pietje-precies, die – net als voorganger Jean-René – zijn handtekening op de fles zet. Bordeaux gemaakt door een grootheid van aangekocht fruit, en dus met een klein prijsje.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over 2022. Een oogstjaar dat door Bolomey ‘profetisch’ werd omschreven: 20/20 punten. ‘Alarmerend warm en droog. Rijp en rijk, maar ook met elegantie en frisheid.’ Het zal je maar gezegd worden.
Het resultaat? Op en top bordeaux met pruimen, bramen en cassis. Tegelijkertijd gedistingeerd met tabak, sigarenkistjes en een geroosterde puntpaprika.