Een open brief van Jancis en Hugh

Een groep Engelse wijnschrijvers, onder wie Jancis Robinson en Hugh Johnson, publiceerde onlangs een open brief waarin producenten werd gevraagd wijn anders te verpakken dan in flessen. Wijn kan beter worden verkocht als bag-in-box, in blik of in papieren zakken, om de CO2- voetafdruk te verminderen. Helaas is de acceptatie van dat soort verpakkingen matig. Zelfs een petfles ligt al moeilijk. Kijk naar de minimale acceptatie van de schroefdop in wijnlanden als Frankrijk of Italië. Niettemin zou er iets moeten gebeuren. Volgens een conservatieve schattingen is glas verantwoordelijk voor 29% van de CO2-uitstoot bij de productie van wijn; volgens andere is dat zelfs 70%. Lichtere flessen zou al een stuk helpen, aldus de open brief. 

Bekijk hier alle verzamelde Groenvoorzieningen

Alle artikelen in de categorie:

Aarbeien, wat eten we erbij?

Wijn bij aardbeien? Ja zeg, waarom niet? Niet als je ze zo uit het doosje snoept misschien. Maar een tikkeltje opgesmukt, beetje citroen en suiker erover, of wat oude aceto balsamico, dat doet het. In...

Voorjaarswijnen

Het voorjaar zit in de lucht. Terrassen worden uitgerold. Balkons worden weer afgestoft. Voor caravans, zomerhuisjes en plezierjachten is het gedaan met de rust. De hoezen gaan van de barbecues af. En...

Nasi, wat drinken we erbij?

Door met de resultaten van het VK-avondeetonderzoek. Op drie: rijst. En voordat je dan, zoals ik, meteen denkt ‘dat hoort toch bij de curry?’, ook een categorie, dan lees je dat het vooral gaat om...

Een open brief van Jancis en Hugh

Een groep Engelse wijnschrijvers, onder wie Jancis Robinson en Hugh Johnson, publiceerde onlangs een open brief waarin producenten werd gevraagd wijn anders te verpakken dan in flessen. Wijn kan beter...

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.