Van oorsprong een porthuis (en ook die line up hebben we beoordeeld), maar Quinta da Romaneira mag inmiddels ook 'niet-versterkt' rood en wit tot het repertoire rekenen.
Is daar aan toegevoegd door wijnmaker Carlos Agrellos in samenwerking met Cristian Seely, een Engelsman die tevens tekent voor de output van verschillende gereputeerde domeinen in Bordeaux. Hun gezamenlijke missie: aantonen dat er in Douro ook wijnen van topniveau kunnen worden gemaakt.
We hebben zodoende evenzo ook al hoger in de pikorde geplaatst wit en rood geproefd en onze bevindingen gepubliceerd op ons platform. Maar kennismaken met hun 'instapversies' is ook bepaald geen straf. Neem deze R da Romaneira 'Branco'. We bejubelden de 'Reserva' al maar deze stemt ook vrolijk.
Romigheden en rondingen. Gevuld, rijp, mild en toch droog.
Perzik zonder te pushen. Aanzet tot abrikoos. Een tropentrompettertje. Fijne amandelbitters. Gekarameliseerde witlof.
Een delicaat vetrandje, en wel van het lekkere soort. Het soort dat smelt op de tong in plaats van dat het zich om je huig slingert.
Lichte zuren.
We mijmeren over associaties: witte rhône, witte provence, witte rioja?
Niks van dat alles: witte douro.