ÖTW. Österreichischer Traditionsweingüter.
Een groep van een dikke 20 leden die zich bezighouden met het in hun wijnen tot uitdrukking brengen van de kwaliteitskenmerken van de allerbeste wijngaarden langs de Donau, de zogeheten Erste Lage.
En Proidl is ook niet de eerste de beste: al 300 jaar een wijnfamiliedomein. Eerder (toen ze nog net geen drie eeuwen bestonden) proefden we al onverbiddelijk goeie riesling van ze. Maar logisch bijna dat wit van de nationale druif van Oostenrijk, de grüner, er ook mag wezen.
Bij het maken daarvan maakt hij het zich ook niet makkelijk.
‘De gemakkelijkste weg gaat nooit omhoog.’
Tegeltje.
Nog eentje voor diegenen die Duits in het pakket hebben gehad? ‘Wo der Pflug kann gehen, kein Weinstock soll stehen.’
Also sprach Franz Proidl.
En hij ging de berg te lijf met motorzaag en springstof. Zijn paradepaard, de zeer steile (45-60%) en heetste wijngaard op de Senftenberg: Ried Ehrenfels (2 ha) behoort tot de 52 zogenaamde ‘Erste Lagen’ – vergelijkbaar met ‘Grosses Gewächs’ of ‘Erstes Gewächs’ in Duitsland – van voornoemde Verein der Österreichischen Traditionsweingütern.
Druiven laat hij knokken voor hun leven op een kale, barre bodem. En de lijdensweg duurt, want Proidl oogst laat, valt ook niet terug op het gemak van gekweekte gisten en maakt met het gistingsproces evenmin haast.
Also: grüner veltliner van de Senftenberg.
Rijpe, wat rijkere stijl. Niet van dat hittepetitterige witte sap maar met een mooie gelaagdheid. Met een klein zilveren lepeltje door het bladerdeeg-van een banketbakkerstompouce. Krak! Door een vulling van gele appel en dito pruim, mandarijntje op sap, limoenroom en een vanillespatje.
Het zoet van rijp. Het karakteristieke peperige. Het fris van grüner.