Julien Frères van Mas de Janiny heeft een broertje dood aan herbiciden, pesticiden en kunstmest.
‘Uitsluitend natuurlijke gisten, geen enzymen, geen toegevoegde tannines, alles puur natuur en zonder chemische hulpmiddelen. Zelfs de gebruikte hoeveelheden sulfiet zijn uiterst bescheiden’ vormen de natuurkurk waar zijn domaine op drijft. Al jaren proeven wij zijn onwaarschijnlijk vriendelijk geprijsde Le Temps des Gitanes, vin de soif zoals vin de soif bedoeld is. Geen geklieder, puur natuur, oprecht sap.
En ook deze nieuwe witte van Julien is helemaal 'bien comme ça'. Vrolijk stemmend prijskaartje wederom. Toch is het niet een blanc die je gedachteloos weg klokt. Ook al zit volgens een op het decreet dat uitgevaardigd is op het etiket 24 uur de 5 in de klok. Het beste moment om deze wijn te drinken is 'A tout moment de la journée.'
Vooruit, we beoordeelden deze om 7 voor 9 des ochtends en - eerlijk is eerlijk - hij smaakte ons toen al. Er is wilde perzik, er dienen zich rijpe gele appels aan, het exoot wat, er zijn amandelbittertjes en er lispelt limoen. Er is grip, er is vulling, er is sap en er zit nog ruim voldoende in de proeffles om het volgende moment dat zich gedurende dag aandient van wijn te voorzien.
'Nog even naproeven' noemen we dat.