Bulgaarse wijn uit de Donauvlakte in Bulgarije. Voor de meeste Nederlanders een nieuw wijnland. Al in de Romeinse tijd stond de Thracische wijn in hoog aanzien, maar de latere Turkse overheersing deed de wijntraditie geen goed. In de twintigste eeuw beleefde de wijnbouw er een wederopstanding, en met name sinds de val van de muur zijn er mooie ontwikkelingen gaande.
Deze witte wijn is gemaakt van de lokale tamyanka-druif (ook wel Tamjanika) , die verwant is aan de muscat blanc à petits grains. Deze kennen we uit de Franse Elzas voor droge witte wijnen en uit de langedoc, waar hij samen met de muscat d’Alexandrie verantwoordelijk is voor een aantal vin doux naturelles.
Zoals te verwachten levert de tamyanka aan de Bulgaarse Donau een aromatische wijn. Hij heeft een opvallende lichte tinteling. Biedt perzik en abrikoos, rozenwater, oranjebloesem, citrus en kuidigheid van verveine. En toch behoudt hij een beschaafde frisheid, die muskaatwijnen nog wel een willen missen.