Montlouis mousserend gemaakt via de méthode ancestrale.
Welbeschouwd is dat de manier waarop onze voorouders schuimwijn maakten. Ach ja, dat waren nog eens tijden. Zij lieten de wijn eerst een tijdje op het vat gisten tot er nog flink wat restsuiker over was. Dan filterden zij hem licht om het resultaat vervolgens in een fles te stoppen, waarna het gisten vrolijk doorging met een natuurlijke mousse al resultaat.
Dit in tegenstelling tot champagne waar zo’n tweede gisting op fles wordt geforceerd door liqueur d’expédition toe te voegen, een mengsel van wijn (en de nog aanwezige gisten), waarmee dan ook de zoetheidsgraad wordt bepaald, zoals brut of demi-sec.
Welaan, daaraan heeft Vincent Denis geen boodschap. Hij werkte al bij verschillende wijnbedrijven in Frankrijk en Napa Valley voordat hij in 1999 het domein van zijn vader in Montlouis-sur-Loire overnam. Dat heeft ie stapsgewijs ‘omgekat’ naar Terra Vitis en verder blijkt hij ook behoorlijk hart te hebben voor natuurlijk wijngaardenieren en alles wat daarbij komt kijken. Denis maakt deel uit van Au Cœur des Sols, een groep wijnmakers die zich richt op natuurlijke wijnbouw met respect voor bodem en biodiversiteit. Ze gebruiken geen synthetische middelen, werken handmatig en streven naar wijnen die het terroir puur en eerlijk weerspiegelen.
Enfin, dat is met deze puur natuur brut nature erg goed gelukt. Opgevoed met eigen gisten en een minimum aan sulfiet toegevoegd, precies genoeg om zijn wijnen te stabiliseren en ze niet op hol te laten slaan.
Aldus zacht en zwoel geel fruit, mandarijn en sinaasappelbitters, amandeltjes, dromerig-romerig en zeer fijn droog afdrinkend.