Gewoonlijk worden coöperaties gezien als plekken waar minder goede wijn vandaan komt. Alle druiven op één hoop. Alles door elkaar, flink schudden en dan komen er allemaal flesjes simpele wijn tevoorschijn. En die verdwijnen dan allemaal met fancy namen in de schappen van de supermarkt. Veel voor weinig.
Gebeurt overigens nog steeds, maar wel steeds minder. Ook op deze plekken zijn nieuwe generaties wijnmakers aan de slag die het vak serieuzer nemen. Gesteund door moderne technologie en knowhow worden ook in de coöperaties steeds betere wijnen gemaakt.
Nu laat La Chablisienne welbeschouwd al jaren (anno 1923) zien ‘hoe het ook kan’. Sterker nog, het is zo’n beetje het lichtend voorbeeld van op een grootschalige wijze kwaliteit maken. Niet minder dan één op de drie flessen chablis komt uit de kelders van La Chablisienne, die wel beschouwd wordt gezien als een van de beste coöperaties van het land.
Proef op de som? Deze Pierrelée. Strakke en minerale chardonnay. Ondanks de hitte en droogte van het oogstjaar 2022 kwiek, krakend en verfrissend. We zijn benieuwd naar de 2023-editie. Bestaat La Chablisienne 100 jaar. En dat wordt vast gevierd.