Deze Spumante A rut rosé uit Puglia is daadwerkelijk aangenaam droog. Dat is bij spumante zeker niet altijd het geval. De bubbels zijn fijn en houden mooi aan. De primitivo-druif geeft een zuurstokroze wijn met allerlei klein rood fruit, zoals framboos, kersen en van die licht-zure bosaardbeitjes. Ook nog een fijn bittertje van zest.
Opvallend dat deze Italiaanse spumante op het etiket vermeld dat hij is gemaakt volgens de Metodo Charmat. Dat verwijst naar de fransman Eugène Charmat die begin 20e eeuw het patent verkreeg op de zogenaamde méthode cuve close, waarbij de tweede vergisting ten behoeve van de bubbels niet op de fles maar in een afgesloten (roestvrijstalen) vat plaatsvindt. Daardoor kan bubbelwijn veel goedkoper worden geproduceerd. Het verhaal gaat dat deze methode al eerder was uitgevonden door de Italiaan Fréderico Martinotti, maar die zou zijn vergeten om het te patenteren. Sommige chauvinistische Italianen blijven daarom wel spreken van de Metodo Martinotti of bij wijze van compromis van de Metodo Charmat-Martinotti.