Het plaatsje Montalcino maakt deel uit van de gemeente Siena in Toscane. Het ligt op een uurtje autorijden van Siena naar het zuiden, in een van de populairste toeristenstreken van Italië. Gelukkig is niet iedereen daar op het toerisme gericht en doen sommige mensen er nog iets anders. Wijn maken bijvoorbeeld, dat kunnen ze ook goed in Toscane.
De sangiovese-druif is er koning, en die staat ook aan de basis van de Brunello. Brunello de Montalcino mag gerust de keizer van de sangiovese-wijnen worden genoemd. Mooier ga je er niet vinden. Brunello staat bekend als één van de beste en meest gezochte wijnen van Italië en heeft de hoogste DOCG-status. (Denominazione di Origine Controllata e Garantita.)
Op wijngoed San Polo is wijnmaken een vrouwenzaak. De zussen Carlotta en Caterina Allegrini hebben het wijngoed San Polo overgenomen van hun moeder Marilisa. De dames werken niet alleen met het oog op de beste kwaliteit, maar doen dit ook op een duurzame biologische manier. Om vrolijk van te worden, allegrini in het Italiaans. Nomen est Omen !
Wijnmaken is in Montalcino ook een zaak voor mensen met geduld, want de Brunello-wijnen moeten er 4 jaar rijpen voordat ze naar de klanten mogen. In het geval van San Polo rijpen ze eerst 2,5 jaar op eiken vaten van verschillende afmetingen, voordat ze nog 1,5 jaar flesrijping ondergaan. En zo komt het dat nu de 2020 op onze proeftafel staat.
Het resultaat is een prachtige stevige en kruidige wijn. Je proeft kersen, cederhout en vanille van de eiken vaten. Ook krijg je een associatie met leer, tabak en een herfstbos. Aangename tannines en fraaie zuren maken het plaatje compleet. Fijne wijn om nu en de komende jaren van te genieten.
Niet de goedkoopste, maar brunello is toch al een wijn voor mensen die niet op een paar tientjes hoeven te kijken.