De Jura, de kleinste wijnregio van Frankrijk, slechts 1% van alle Franse wijngaarden bevinden zich in deze streek. Op zich is dat al een bijzonder verhaal. Maar het kan nog bijzonder: hoeveel Braziliaanse wijnmakers zouden er doende zijn?
Maak kennis met Marina en Dédé Santos. Al in 2009 begonnen zij in hun thuisland een wijndomein. Als eerste en enige in Brazilië biodynamisch. Marina is oenoloog, Dédé is van oorsprong ingenieur maar vond het leuker om kok te zijn. Het stel begon dus ook een wijnbistro bij het domein, en een grote tuin waar ze zelf groenten, fruit en kruiden voor hun restaurant verbouwden. Ze maakten wijn zonder toevoegingen en manipulaties: vinho natural avant la lettre. Een nadeel: ze werden omringd door wijnmakers (jawel, ook in Brazilië wordt wijn gemaakt) die grif gif gebruikten.
Na tien jaar ‘bierkaaien’ (gebruik geen gif, gebruik geen gif!) besloten Marina en Dédé naar Europa te vertrekken. Naar Frankrijk, om precies te zijn, wat ze beschouwen als de bakermat van de natuurwijn, met name de Jura.
Lang verhaal korter: ze acquireerden ondertussen een wijngaardje in Beaujolais, kochten druiven bij biologische wijnmakers in Saumur (Loire) en Gigondas om ook daarvan wijn te kunnen maken en sinds vorig jaar hebben zij de hand weten te leggen op een aantal percelen in de Jura die ze konden overnemen van Domaine les Dolomies, plus een wijngaard in Pupillin die ze huren van Catherine Hannoun (Domaine de la Loue). Al deze akkers werden al jarenlang biologisch bewerkt maar Marina en Dédé willen nog verder gaan, met biodynamie en agroforestry.
Kortom, wat hun proeve van bekwaamheid uit de Jura betreft nog even geduld a.u.b. maar proefdraaien met gamay van de eigen wijngaard, een oud perceeltje in Vaux-en-Beaujolais, smaakte naar meer. Doorkijkkersen, röntgenframbozen, aardbeienaanzet. Zuren zonder kuren. Natuurwijn en lekker. Funky maar vrolijk.
Gaan met die Braziliaan.