La Clape. Of l'Insula Laci volgens de Romeinen. Een eiland dat meters van het vaste land afdreef in de Middellandse Zee, maar nu onderdeel is van de Languedoc. Dit zonnige Zuid-Franse ‘wijneiland’ staat bekend om de rijpe stijlen wijn met een onderscheidend mineraal karakter. Het is er droog en warm, maar de invloed van de zee is nog steeds merkbaar. En dat geeft mineraliteit.
Jean-Claude Albert, de biologische wijnboer van het misschien beter bekende Château Les Bugadelles. Die wijnen proefden we al eerder en kunnen we bestempelen als rijk en krachtig. Ook op Domaine de Courtal maakt hij wijn. Alleen zijn de wijnen hier fruitgedreven, lichtvoetig, soepel en fris.
Deze rode wijn is een blend van syrah, grenache, carignan en mourvèdre. Herkenbaar puur rood fruit van grenache en de versgemalen zwarte peper van syrah. Sappig, zuiver en drinkbaar. Garrigue. Tijm, rozemarijn en wat andere onbekende wilde kruiden. Iets rokerigs ook. Hele fijne stenige en luchtige structuur. En ondanks het hoge alcoholpercentage zo verrassend drinkbaar.