Priorat. Enclave vernoemd naar een oud klooster.
Laat dit dan hun miswijn zijn. Dan hoeft er niet gevreesd te worden voor ontkerkelijking. Volle zalen met wijnliefhebbers. Helemaal nu Jean Belondrade ter plekke doende is.
Maar Jean is toch helemaal niet van ‘het rood’? Die maakt toch louter wit en dan met name die in nieuw eikenhout grossierende Belondrade y Lurton?
Klopt. Tot een oude vriend van zijn vader hem uitnodigde om eens naar Priorat te komen. Daar stond een kleine (2,9 hectare), verlaten en verwaarloosde wijngaard te koop met toevallig wel een schitterend terroir, op de Adrets del Priorat, de zonnige zuidhellingen in Priorat waar druiven optimaal rijpen.
Enfin, vier jaar aan de bak, zwoegen om de terrassen te herstellen en de oude wijnstokken (1980) nieuw leven in te blazen. Reanimatie geslaagd. Eerste oogst: 2018 en inmiddels een succesnummer dat slechts weinig ‘gelukkigen’ bereikt. Van Nerin Terra worden jaarlijks niet meer dan 2000 flessen gebotteld.
Uit het oogstjaar 2021 troffen we een kordate, hoogglanzende rode. Blauwe pruimen op sap, dikke bramen, zwarte bessen, zwarte olijven, zwarte truffel, zwart fluweel, tabak, kopjes gevend katjesdrop, een greep uit het kruidenrek, een toetsje tand des tijds in de vorm van een enigszins licht belegen zweem en wat nerveus dansende zuren.
Zeer goed, zeer verfijnd en ofschoon groots (en alcoholrijk) nergens te pushy of te nadrukkelijk.