Côtes du Rhône. Paraplu-appellatie voor bijna de gehele Rhône-streek. Als je het even niet meer weet, gaat het in de Côtes du Rhône. Meestal levert dat dan een vriendelijke, zachtaardige instapper op, gemaakt van de traditionele GSM-blend: grenache, mourvèdre en syrah. En dan vervolgens wat de wijnboer er verder nog in kwijt wil.
Maar dan ken je Delas nog niet. Sinds 1993 opererend onder de vlag van Roederer Group, bekend van het gelijknamige elite champagnehuis met biodynamische filosofie. Deze Côtes du Rhône is andere koek. Peperkoek wel te verstaan. Want in tegenstelling tot de meeste Côtes du Rhône, waar grenache de dominante druif is, kiest Delas ervoor om voornamelijk syrah te gebruiken.
Dat geeft een Noordelijk Rhône karakter aan de Saint-Esprit. Geen mini-Châteauneuf-du-Pape, maar eerder Crozes-Hermitage, Cornas of Côte-Roti-achtig. Powerful, peperig en pittig. Met zwarte bessen, cassis en een bezweet paardenzadel. Atypisch, maar stiekem ook nog eens met bewaarpotentieel. Wolf in schaapskleren.