Deze Armilar is een Late Bottled Vintage Port. Dat wil zeggen een port van één oogstjaar (2020), die beduidend langer in eiken vaten heeft doorgebracht dan een Vintage Port. Vintage port brengt gewoonlijk twee jaar door op vaten voordat hij gebotteld wordt. Hij moet daarna op fles rijpen om pas na tien of meer jaren genoten te worden. LBV’s rijpen vier tot zes jaar op vat, om vervolgens gebotteld te worden, waarna ze meteen klaar zijn om te drinken.
Dat treft dus goed met deze port, je kunt thuis gekomen meteen je voordeel ermee doen. Het is een volle niet al te zoete port die veel donker fruit biedt. Denk aan kersen en gedroogde pruimen. De kersen doen denken aan kersen op brandewijn. Dat is natuurlijk niet vreemd met het voor port heel gebruikelijke alcoholpercentage van 20%. Ook biedt deze port cacao, waardoor de associatie met Mon Cherie kersenbonbons zich opdringt. Voor deze prijs is het aanlokkelijk om die tawny maar over te slaan.
Kan aan de feestdis mooi gecombineerd worden met blauwe stilton kaas. Dat is een klassiekertje. Of bij mousse au chocolat. In dat geval kan ook een scheutje port in de mousse verwerkt worden.
Drink hem liefst even onder kamertemperatuur. (Circa 15 graden.)
Armilar LBV bevat 9.3 gram suiker per 100 ml, dat is beduidend minder dan de gemiddelde 13 gram per 100 ml voor port. Zoet bestaat dus ook bij port in gradaties.