Bij Salade met vijgen en blauwe kaas, passen wijnen zoals chenin blanc, riesling, chenin blanc, riesling.
Nazomeren, binnen, buiten of alleen in ons hart, doen we natuurlijk met een salade met verse vijgen en blauwe kaas. Nu leert de ervaring dat de in Nederland verkochte exemplaren dikwijls niet enorm rijp en daarmee zoet zijn (sommige Turkse winkels vormen er een aangename uitzondering op). Maar toch is de salade een smaakmengsel van fris zuur, wat zoet en de pittigheid van de kaas.
Wat trekken we daarbij open? Een Chenin Blanc, vinden wij, liefst een van de oevers van de Loire. Die langste rivier van Frankrijk glijdt traag door de Atlantische Oceaan in een brede, zandige bedding, door een lieflijke streek met talloze kastelen. Denk dat achterdoek erbij als je de vork zet in je salade, dan komt alles goed. Trouwens, de Chenin doet het in zijn tweede vaderland, Zuid-Afrika, ook opperbest. En als je dan nog niet tevreden bent met de combinatie, zetten we lekker een fles Riesling op tafel.