mauzac - De Grote Hamersma

Druif: mauzac

Mauzac is de druif van GAILLAC en LIMOUX. Limoux ligt in de LANGUEDOC, maar wordt gezien het klimaat tot de zuidwestelijke APPELLATIONS gerekend. Gaillac kom je tegen als je van Montpellier naar BORDEAUX gaat, en hoewel het dichter bij Montpellier ligt, is ook Gaillac wijntechnisch gezien ZUIDWEST-FRANKRIJK.

Gaillac is een van de oudste wijngaarden van Frankrijk. Dat Bordeaux wereldberoemd is, terwijl praktisch niemand Gaillac kent, heeft diverse historische en economische oorzaken. Zo hield Bordeaux, benauwd voor concurrentie – waarom eigenlijk, als hun wijnen zo uitzonderlijk zijn als ze zelf zeggen? – gaillac en andere wijnen uit het achterland lang onder de korenmaat met belastinggrenzen. Ze zijn nog steeds onbekend.

In Limoux is mauzac er voornamelijk voor belletjeswijn. Een heel goed idee voor die wrange mauzac met z’n heftige zuren, zegt JANCIS ROBINSON in Vines, grapes and wines.

Volgens oude boeken zijn er zeven soorten mauzac: jaune, vert, côte de melon, gris, rose, roux en noir, maar de moderne wetenschap heeft onromantisch ontdekt dat er slechts witte en roze mauzac bestaat, waarbij roze niet meer dan een kleurvariant van de witte is, en dat de druif die MAUZAC NOIR heet geen familie is. Wel melden de druivenprofessoren dichterlijk dat mauzacwijn geurt naar gedroogde appelschil. Mauzac blanc groeit al een eeuw of vijf in Zuidwest-Frankrijk (hij wordt voor het eerst genoemd in 1525) en veel is er niet van.

Nicolaas Klei - Wijnwijs van A tot Z

Bekijk hier de goed scorende 'mauzac' wijnen.

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.