'Het druivensap is gefermenteerd met de druivenschillen in een 700-liter amfora van klei, zonder temperatuurcontrole, met natuurlijke gisten, en daarna nog zes maanden gerijpt op diezelfde amfora.' Stop maar. We snappen het. Dit is natuurwijn.
Dat komen we natuurlijk wel vaker tegen. Maar niet zo vaak uit Chili. En ook niet zo vaak gemaakt van chenin blanc. En laat dit nu alledrie de boxen ticken: Chileense natuurwijn van chenin blanc.
Is dat dan Natuurwijn Light? Misschien wel. Chenin blanc heeft vele verschijningsvormen. Dit is op z'n zachtst gezegd vernieuwend. Nog altijd kwiek fruitig. Citrus met Appelsientje, groene jasmijnthee en een gebrande amandel. Een tikje oxidatie heeft hij wel, maar storend is dat absoluut niet. De staldeuren blijven gesloten. In plaats daarvan een veelzeggende diepgang. Alsof Chili zichzelf opnieuw uitvindt om een jonger publiek aan te spreken. Met een zeer oude productiemethode. Dat dan weer wel.