In Zuid-Afrika wordt volop geëxperimenteerd met de landeigen pinotagedruif. Door het gebruik van bepaalde gistsoorten hebben wijnmakers deze een koffietouch kunnen meegeven. We hebben er al een aantal van geproefd. Soms viel het mee, soms viel het tegen.
Onlangs lazen we ook nog wat anders op dat vlak: wetenschappers waren erin geslaagd om een koffieplant met een druivenplant te kruisen. Daardoor ontstond er een nieuwe vrucht die alle eigenschappen heeft van een druif maar bovendien veel cafeïne bevat. Cafeïne werkt als een natuurlijke afweer tegen allerlei soorten plagen in de wijngaard. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn daardoor overbodig.
De zogenoemde sauvignon arabica waarin dat geresulteerd heeft levert inmiddels in Argentinië al wijn op die dan overigens weer niet naar koffie smaakt. Wel wordt er als bijkomend voordeel genoteerd dat de cafeïne bijdraagt aan een snellere afbraak van alcohol in het lichaam. Daardoor neemt de kans op een kater met de bijbehorende hoofdpijnverschijnselen af. Nooit meer iets van vernomen trouwens.
Nu staan we overigens niet in voor de gevolgen van de symptomen die mogelijk gepaard gaan met het legen van deze fles pinotage in je eentje. Deze Moka ‘Dark Roast’ is er in ieder geval goed genoeg voor. Jazeker, er zijn zwarte koffie-associaties maar die zijn lekker versmolten met rijpe bramen, dikke frambozen, volle pruimen, zoete specerij en een vanillevermoeden.
Plus? Een flikje bittere chocolade. Ook lekker bij de koffie toch?