Hugo Courvoisier. Toevallig familie van...? Zekers. Maar hij zag niet zoveel in het maken van cognac en aanverwante distillaten.
Roots in de Haut-Jura. Roots: wijnranken dus. Eerst wijnschool gevolgd in Beaune, stages gelopen in Beaujolais en Bourgogne en later gewerkt bij de fameuze Tissot familie in de Jura. De smaak te pakken. Helemaal nadat hij eerst als agent had gefungeerd voor verschillende natuurwijnmakers.
Huis gekocht in Vallée de la Loue in Doubs, ooit een florerend wijngebiedje ten noorden van de Jura. Maar ja, die vermaledijde druifluis maakte korte metten met het druivenlandschap. Pas vrij recent werd de postcode vinologisch gezien gereanimeerd. Inmiddels zijn er 6 hectare opnieuw aangeplant in het dorp Vuillafans, omdat een vereniging zich het lot van onder andere de plaatselijke chardonnay heeft aangetrokken. Toonaangevend lid: Hugo die de helft heeft kunnen kopen (waarvoor hij wel zijn wijnhandel van de hand diende te doen).
Zie: 2022. Eerste oogst van Hugo. Opgevoed in gebruikte barriques, grote foeders van 25 hl en amfora's. Resultaat: een onberispelijk jurachardonnay die zich kan meten met andere onberispelijke jurachardonnays.
Een kalkachtige blanc. Met de bittertjes van witlof, witte perzik, witte bes. Met rokerigheid, truffeltjes, bovengrondse paddenstoelen, amandeltjes en notigheid.
Bijzonder mooie zuren. Beduidende knapperigheid. Oxidatief geluk. En niet te evenaren lichtverteerbaarheid