Minervois is genoemd naar de Romeinse godin Minerva, en hier, in het diepe zuiden van Frankrijk, wordt al vele eeuwen wijn gemaakt. Maar lang leverde het niet meer en niets bijzonderders op dan de talloze andere Zuid-Franse landwijnen, waarbij kwantiteit belangrijker was dan kwaliteit.
Dat is gelukkig veranderd, dankzij zonen en dochters die besloten het anders te doen dan hun ouders en grootouders. Luc Lapeyre van Domaine de l'Amourier is er eentje van. Afstammeling van een familie Lapeyre met een lange geschiedenis in de wijnwereld, met generaties van wijnbouwers, tonneliers en wijnhandelaren.
Luc wordt wel Lucky Luc genoemd, vanwege de bijkans permanente lach op zijn gezicht, waarvoor hij alle lof toezwaait aan de biologische en biodynamische principes die hij heeft omarmd op zijn domein.
Minerva kan trots op het resultaat zijn. Grenache zorgt voor kersenfruit, syrah voor peperigheid en tanninegrip, mourvèdre voor aardsigheid en carignan voor bessigheid en kruiderij. Bodem, klimaat en zon geven die typisch Zuid-Franse je ne sais quoi.
Een wijn die karaktervol naar het land smaakt, maar bepaald geen landwijn is.