Cassis is een piepkleine wijnregio in het zuiden van Frankrijk. Bovendien: het is het eerste gebied in de Provence met een eigen appellation contrôlée. Het dorpje met dezelfde naam is overigens geliefd bij de beau monde uit Marseille, een autokwartiertje verderop.
Een aantal topadvocaten heeft er zijn optrekje, evenals Michel Platini, ex-Frans voetbalinternational, ex-voorzitter van de UEFA. Onlangs was deze nog blij met het feit dat zijn buren juridisch goed onderlegd zijn toen hij zich moest verdedigen in een rechtszaak over steekpenningen. Een goede buur…
Enfin, nu we toch aan het name droppen zijn, ook een andere oud-voetbalinternational, Jean Tigana, zit in de buurt. Deze mag zich zelfs de trots eigenaar noemen van La Dona Tigana, één van het slechts twaalf domeinen die binnen de appellation vallen. Ook Domaine de la Ferme Blanche is zo’n zeldzaamheid. Dat wordt nota bene bestierd door Jeròmine Paret die haar carrière als lerares Engels had opgegeven om de wijngaard van haar ouders te gaan bestieren.
En het resultaat is jolly, jolly good. We ruiken ziltigheid, venkel en –verrassend- meloen. En we proeven zacht-bittere grapefruit, gedroogde abrikoos en kruiderij, opgefrist door een fikse dosis citrus.
We graven diep in onze herinnering en proeven weer hoe een witte cassis van dit niveau zich als een geweldige tafelgenoot ontpopte bij een tandoori-zeeduivel die de ook al Engelse chef-kok (what a coincidence!) Jean Beddington ooit voor ons bereidde.
Maar laat deze blanc nu ook de zwarte olijven in eigen olie en rozemarijn die bij wijze van aperitiefhapje werden geserveerd enorm flatteren die op tafel kwamen toen de proeffles daar ook nog stond te lonken.