Domaine Coudoulet

Cinsault 'La Charlotte' 2024
Geproefd op 22 april 2025

De grootste opwinding die de cinsau(l)t veroorzaakt is of zijn naam nu met een ‘l’ of zonder een ‘l’ moet worden geschreven. Maar die is dan per heden ook over: het mag beide.

Voor het overige is het een druif die gewoonlijk voor weinig hoogtepunten zorgt. Hij kwijt zich keurig van zijn ondersteunende taken, vooral in het zuiden van Frankrijk. We komen ‘m tegen in de ingrediëntenspecificaties van Châteauneuf-du-Pâpe en Côtes-du-Rhône.

In de Languedoc, zoals in Roussillon, Corbières en Minervois, wordt hij veelal ingezet om de wat ruige, norse carignan te vermurwen. Een buitenlands avontuur deed hem in Afrika belanden. Daar liet hij zich in 1925 echter door een wijnprofessor aan de Universiteit van Stellenbosch gewillig kruisen met pinot noir tot Zuid-Afrika’s trots, de pinotage. En een uitstapje naar Libanon bracht hem tot in de kelders van het wereldberoemde Château Musar, maar ook hier was hem geen solo-optreden gegund. Daar werd hij geblend met cabernet sauvignon en syrah.

Nu is dat alleszins begrijpelijk. De reputatie van de cinsault (wij schrijven het liefst met een ‘l’) reikt nu eenmaal niet veel verder dan die van een druif die weliswaar voor hoge opbrengsten zorgt maar verder tekent voor wat fletse, saaie wijn. Ideaal spul als je bijvoorbeeld goedkoop dronken wil worden. In het zuiden van Frankrijk word je overspoeld met cinsault in flessen met plopdop, in literpakken of in zelftap-containertjes. Wel staat hij zijn mannetje als er zich een goede rosé-maker aandient.

Nu zijn er natuurlijk altijd weer wijnmakers die hun kont tegen de krib gooien en met cinsault juist wel het podium op willen. Zoals bij Domaine Coudoulet waar de familie Ournac al sinds 1840 de druiven koestert. En ook cinsault wordt er met alle égards behandeld.

Dat levert een verrukkelijke, jolige, enthousiaste rouge op. Waarin frambozen over aardbeien en rijpe kersen heen klauteren, de kruidenbossages aan de kant duwen om maar vooral voor het doorzichtige glas van de fles te mogen zitten.

Licht koelen kalmeert ze enigszins. Heerlijke vin de soif.

wine-score-star
Rood
- Pays d’Oc - Frankrijk
Producent: Domaine Coudoulet cinsault >
12,5%
licht
Sterwijn
Te koop bij Prijs
Les Généreux € 10.95
wine-score-star
Rood
- Pays d’Oc - Frankrijk
Producent: Domaine Coudoulet
cinsault >
12,5%
licht
Sterwijn
Te koop bij Prijs
Les Généreux € 10.95
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.