Zeldzame druif, die graciano. Wordt nog weleens ingezet om tempranillo voor riojagebruik wat op te pimpen. Maar mondjesmaat: van de 50.000 hectare wijngaard aldaar is net aan 1200 hectare ingeruimd voor de graciano.
Komt waarschijnlijk omdat de graciano niet de makkelijkste druif is. Ziektegevoelig en met lage opbrengsten. Bovendien treffen we in het eisenpakket van deze nobody koele, wat vochtige plekken aan om te mogen groeien. En graag op kleiachtige, kalkrijke grond. En die combinatie is niet ruimschoots voorhanden in Rioja.
Maar bij Tiempo & Tierra hadden ze klaarblijkelijk nog een perceeltje met voornoemd daderprofiel, een single vineyard bovendien. Het leidt tot single luck met dank aan gewelde pruimen, zwarte bessen en dito olijf, bittere chocola, een vanillestokje houdt maat en soepel zwierende tannines verzorgen de nazorg.
Serieuze, onalledaagse wijn. Een vrolijk stemmende soort van vondst deze graciano.
Muchas gracias.