De Jura is een pleisterplaats voor natuurvorsers geworden.
Waarschijnlijk zijn het die kleine, door de streek gestrooide perceeltjes die tot de verbeelding spreken.
De afgelopen tijd proefden we van verschillende jonge producenten al spannende wijnen, veelal gemaakt van autochtone druiven. Zo maakten we ook kennis met Evelyne en Pascal Claire. Zij danken hun inspiratie aan Pierre Overnoy, de godfather van de puur natuurwijnen in de Jura.
Aldus wisten zij de ‘bastardo’ manieren bij te brengen. Een druif die zijn oorsprong waarschijnlijk in Portugal kent, maar ook in de veel koelere Jura gedijt onder het alias trousseau. Zijn ouderwetse tannineuze bonkigheid heeft plaatsgemaakt voor een veel beschaafdere en aangepastere verschijningsvorm. ‘Op kousenvoeten gevinifieerd’ lazen we ooit eens. Ontsteeld bovendien om de ergste bitters weg te poetsen.
Zonder sulfiet tot ons gebracht, waardoor expressie, fruit en energie niet worden weggemoffeld. Transparante kers, vlezig, paddenstoel, fluwelen bank, zuiver doorkomende roostertoontjes donker en – heel spannend – doorschijnend satijn vallen ons ten deel.