Costaripa

Rosamara - 2019

Geproefd op 25 jun 2020

Eerst maar even naar de Provence dat zich wel afficheert als ‘de geboorteplaats van rosé’. Maar dat is slechts ten dele waar. Het wiegje van de blozend roze boreling stond ook nog verderop in Frankrijk waar de bevalling overigens gepaard ging met flink wat bloedverlies. Waar in het zuiden rosé gemaakt werd door de schilletjes van blauwe druiven te laten weken in het versgeperste sap, hanteerden de wijnboeren in bordeaux en bergerac een andere techniek.

Ter plekke was rosé overigens ooit bijvangst. Voordat het zich echter die status wist te verwerven, bevond het zich zelfs nog lager in de wijnpikorde: het was afval. Om sterk, geconcentreerd en donkergekleurd rood te krijgen, lieten de lokale producenten hun wijn ‘bloeden’ (saigner). In de beginfase van het wijnmaakproces werd dan een deel van het jonge, licht getinte sap afgetapt en vervolgens weggegooid. Tot er iemand eens een glas onderhield, de inhoud als fruitig, sappig en verfrissend ervoer en deze besloot te bottelen: rosé de saignée zag het levenslicht.

Eerst reikte de faam niet verder dan de plaatselijke horeca, maar de rest is geschiedenis. Ook in Spanje – dat overigens eveneens het eerste wiegje van de  rosé opeist - is deze techniek gekend. Al spelen daar de bloedvaten geen rol, maar de traanbuizen. Daar gaat een dergelijke rosé als ‘huilrosé’ door het leven, rosado de lágrima. In Oostenrijk rept men daarentegen weer over ‘bluten lassen.’ Linguïstisch gesproken wat minder tot de verbeelding sprekend daarom dan ook maar snel richting Italië, naar het Gardameer. Alwaar Costaripa via 'la vinificazione a lacrima' hun Rosamara het levenslicht hebben laten zien. Zakdoekjes bij de hand! Maar om de mond te deppen vanwege de tomeloze inzet van fijnzinnig rood fruit, een discrete houtinbreng, een montere kruideninbreng en een vieve finale. Het verse oogstjaar - met een wat fijnere zuurbeleving - liet ik schenken tijdens een wijn-spijsevent bij een vegetarische gerecht bestaande uit gort, vadouvan, geroosterde peentjes en skyr ( u weet wel, ingewikkelde IJslandse yoghurt ) met granaatappel.

'Do try this at home' adviseerde ik de genodigden. Voor de beleefdheid bleven ze de daarop volgende drie gangen nog zitten. 

 

Costaripa
Rosé
Riviera del Garda - Italië
barbera marzemino sangiovese > groppello
13%
Sterwijn
Te koop bij Prijs
Gall & Gall € 14,69
Perfecte Wijn € 15,75
Voordeelwijnen € 15,75

Onlangs geproefd

wine-score-star
Wit 2 jul 2020
Patrick Piuze
Terroir de Chablis 2018
Patrick Piuze. Canadees van oorsprong. Al is het de grootse producent van...
€ 22,95
wine-score-regular
Rood 29 jun 2020
Villa Puccini
Riserva 2015
Er is een kleintje van de Villa die als chianti gelabeld is....

Te koop bij Coop

€ 5,99
wine-score-regular
Rood 29 jun 2020
Terre di Faiano
Primitivo 2019
- Puglia
Mon Cheri-wijn. Gebottelde kersenbonbon uit de hak van de Laars. Je lijkt...

Te koop bij Jumbo

€ 5,99
wine-score-regular
Rood 29 jun 2020
Roche Mazet
Merlot 2019
Merlot uit Zuid-Frankrijk van Roche Mazet. Rood fruit, in een knisperend laagje...

Te koop bij Jumbo

€ 3,99