In Zuid-Afrika was vonkelkoning Simonsig de eerste die mousserend door tweede gisting op fles maakte. We schrijven 1971. Het jaar dat in de Verenigde Staten de reclame op tv voor sigaretten werd verboden. Het jaar dat er ook al boeren in opstand kwamen, toen tegen de ruilverkaveling. Alleen niet in Den Haag maar in Tubbergen of all places. Het jaar bovendien dat de Flevohof werd geopend.
Nee, dan hebben we toch veel liever een een fles Simonsig. Ware het niet dat er toen nog geen benaming voor voornoemde productiemethode was zonder het woord ‘champagne’ in de mond te nemen. Maar hoe dan aan te geven dat je het goede spul produceert en dat je je wijnen niet rechtstreeks aan een CO2-infuus legt?
Zuid-Afrika koos voor de term ‘Méthode Cap Classique’. En Simonsig is nog steeds op niveau. Altijd romig, rijk, smeuïg en zacht. Mollige mousse, abrikoos- en perzikgeel, gebakken appeltjes, marsepeinzoetje, roosternootjes, amandelbitter en discreet droog afdrinkend.
Afkomstig uit 2017, het jaar dat Donald Trump werd beëdigd als 45e president van de Verenigde Staten. Weet je wat? Doe me anders nog maar zo'n fles.