Domaine du Banneret - De Grote Hamersma

Domaine du Banneret

2015
Geproefd op 3 december 2018

Domein in handen van de familie Vidal sinds 1405. Tenminste, dat zijn de oudste papieren die er zijn gevonden. Wellicht gaat het nog langer terug. In 1989 vonden de toenmalige Vidalletjes het echter wel welletjes: verkoop dreigde. Maar een ver en ver wonend familielid meende dat een half millennium niet zomaar de vrije markt op kon. 

Architect Jean-Claude Vidal nam het over met zijn echtgenote en reed tussen de bedrijven door ieder weekend vanuit Toulouse naar het domein om de boel te gaan runnen. Dit tot groot verdriet van zijn dochter Audrey die een heel andere kijk op het leven had. Echter, niets veranderlijker dan een mens. Audrey werd nota bene besmet door het wijnvirus in Japan en haar ouders lachen haar nog weleens uit om haar uitspraak: ‘Eén ding: je moet niet denken dat ik ooit met een lokale vigneron trouw…’

 Enfin, dat is wel gebeurd en bovendien leidt zij sinds 2018 Domaine du Banneret. En haar spelregels voor het maken van een traditionele châteauneuf zijn strikt: het gebruik van alle dertien toegestane rassen, 70 jaar oude stokken, fieldblend (grenache 60 procent, syrah en mourvèdre ieder 10 procent, de overige soorten de overige 20 procent), gezamenlijke vergisting op beton, lagering op gebruikte (veelal grote) vaten, natuurlijke gisten, geen herbiciden en pesticiden, met de hand plukken, niet ontstelen en geen filtering. Botteling met de pipet en de etiketten met de hand plakken. In 2015 (een jaar van grote schoonheid in de Rhône) leidde dit tot een superieur subtiele rouge, met frisheid en roodfruitaroma’s die stapelen, verweven, inwaaien en verdwijnen, om linksom en rechtsom weer om te keren en zich wederom te manifesteren. De beste rode Paap die ik dit jaar proefde. De witte Banneret eiste die titel in de blanc-categorie op (zie ook daar).

wine-score-star
Rood
- Frankrijk - Frankrijk
Producent: Domaine du Banneret grenache >mourvèdre >syrah >
14%
vol
Biologisch-dynamisch
Sterwijn
Te koop bij Prijs
Bâtard-Wijnhandel Koninginneweg € 53.50
wine-score-star
Rood
- Frankrijk - Frankrijk
Producent: Domaine du Banneret
grenache >mourvèdre >syrah >
14%
vol
Biologisch-dynamisch
Sterwijn
Te koop bij Prijs
Bâtard-Wijnhandel Koninginneweg € 53.50
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.