Garzón

Tannat Reserva - 2016

Geproefd op 28 jul 2018

Toeval hangt soms van verschillende toevalligheden aan elkaar. Zo kwam er eens iemand de kookboekwinkel van mijn vrouw binnen die ons toevallig hoorde praten over een aflevering die we op Netflix hadden gezien in de serie Chef’s Table. Die ging over Francis Mallmann, een Argentijnse kok die barbecueën als specialiteit heeft. ‘Een paar dagen geleden nog werden er bij mij bij op het strand opnames gemaakt met hem voor een nieuwe serie,’ zei de bezoeker in kwestie terwijl hij een aantal wijnboeken doorbladerde. Hij zag de verbazing op onze gezichten na deze mededeling. Hadden we nou totaal gemist dat de Argentijnse firemaster een barbecuetje op Zandvoort had verzorgd? Maar nee, hij bleek een naar Uruguay geëmigreerde landgenoot alwaar Mallmann ook geen onbekende is. Daar tekent hij onder meer voor de gastronomische output van het restaurant dat onderdeel uitmaakt van Bodega Garzón. En hela! Had ik toevallig niet net een proeffles aangereikt gekregen? Ik liet hem deze zien. Hij kende de bodega en de inhoud. Waarna toeval nummertje drie zich aandiende: het wijnboek dat onze landgenoot wilde hebben, ging hij bij terugkomst cadeau doen aan een van de wijnmakers van voornoemd domein. ‘Of mevrouw Hamersma het even leuk wilde inpakken?’ En juist op dat moment zwaaide toevallig de winkeldeur open en stapte de buurman die naast de winkel woont binnen die onze klant direct herkende: ‘Hé, met jou heb ik toch ooit die cursus Spaans gedaan bij Molinos de Viento in de Utrechtsedwarsstraat?’ Enfin, die fles Tannat 2015 van Bodega Garzón was voorbestemd om een rol te spelen in deze bijdrage. Helemaal ook omdat ik juist deze aantrof in de top-100 die het Amerikaanse wijnblad Wine Spectator aan het eind van het jaar altijd publiceert. Op plek nummer 42 wordt deze bezongen als zijnde afkomstig van een bodega die in het bezit is van een Argentijnse olie- en gasmiljardair met een wijnhobby. Binnen acht jaar heeft deze Alejandro Bulgheroni een klein wijnimperium opgebouwd met domeinen in Toscane, Bordeaux, Australië, Napa en Zuid-Amerika, waaronder Garzón. Daarvoor heeft hij de Toscaanse oenoloog Alberto Antonini aangetrokken en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Hij maakte de eerste Uruguese wijn die tot een oustanding score in Wine Spectator wist te komen. Nu kwam dat mooi van pas. Met name deze rode smaakt ook oustanding bij confit de canard. En daarvan hadden we net een prachtig blik aangetroffen in een kerstpakket. Overigens niet toevallig, want dat krijgen we ieder jaar. En waarom past juist deze tannat zo goed? Van oorsprong voelt de druif zich bijzonder op zijn gemak in Madiran. In het Franse zuidwesten tieren de eenden net zo welig als de wijnranken. En ik heb al eens eerder het gastronomische ezelsbruggetje aangereikt: When it grows together it goes together.’ Inmiddels heeft Uruguay ’m uitgeroepen tot nationale druif en claimt nog mooiere resultaten. Ook deze nieuwe 2016-oogst onderstreept een en ander.

Garzón
Rood
Maldonado - Uruguay
tannat
14,5%
Sterwijn
Te koop bij Prijs
Gall & Gall € 16,99

Onlangs geproefd

wine-score-star
Rood 22 jan 2020
Artadi
Viñas de Gain 2016
- Álava
Lekker eigenwijs. Daar houden we toch wel van? Maak kennis met Juan...
€ 29,95
wine-score-regular
Rood 22 jan 2020
Famille Perrin
Les Cornuds 2017
- Vinsobres
Welkom in het noordelijke gedeelte van de zuidelijke Rhône-vallei: Vinsobres. Op de...
€ 16,50
wine-score-regular
Wit 22 jan 2020
Esperanza
Verdejo 2018
- Rueda
Al sinds jaar en dag een vaste waarde in het assortiment van...
€ 9,95
wine-score-regular
Wit 22 jan 2020
Esperanza
Verdejo Viura 2018
- Rueda
Een de-paden-op-de-lanen-in-type. Druistige, kwieke witte. Wapperend zomerhemd. Zonnehoedje op, en eropuit. Goede...
€ 8,95