Riesling vieren - De Grote Hamersma

Riesling vieren

Vandaag, 13 maart, is er sprake van een feestje: het is Riesling Birthday. Dan gaat met name in Duitsland – het zal je niet verbazen - de rode loper uit. En langs de route zal het druk zijn met belangstellenden die van Die Königin der Trauben, zoals de druif daar wordt genoemd, allemaal wel een glimp willen opvangen. Een slok is overigens meer aan te bevelen. Op zich moet dat ook geen probleem zijn. Inmiddels bestaat bijna een kwart van het totale Duitse wijngaardareaal uit riesling. En dat is niet verwonderlijk.

Van riesling wordt wijn gemaakt in zijn meest pure vorm. De druif heeft het, een uitzondering daar gelaten, niet zo erg op met hout.

Waar andere witte druiven vaak hun karakter pas in de wijnkelder krijgen dankzij de inzet van Frans - of Amerikaans eiken, zoekt de riesling het graag dichterbij: het eigen terroir. Als er nou ergens het begrip ‘terroirist’ van toepassing is dan is het wel voor de makers van riesling. ‘Wijn wordt in de wijngaard gemaakt en niet in de kelder’ zo menen zij. En daarbij overlegt met name de nieuwe generatie wijnmakers met plezier een schoongrondverklaring. Kunstmest, herbiciden en pesticiden hebben de meesten afgezworen.

Wie een dergelijk credo koestert, kan dan ook uniek wit produceren. Puur, zuiver en eigen. Wie een dergelijk credo koestert, kan dan ook uniek wit produceren. Puur, zuiver en eigen.

Ruik en proef maar even mee. Bloemen, honing, mineralen, citrusfruit, appels, peren, perziken, marsepein, peper, grapefruit, rokerigheid. Wijn waarin zuur en zoet een droomduo vormen. Bovendien – en dat valt momenteel helemaal zo in de smaak - van nature lager in alcohol. En ondanks dat toch bepaald niet leeg.  Dat laatste is overigens vaak wel al snel het geval met de fles. Met dank aan nog zo’n pre: riesling is een vinologische kameleon. Er is geen andere wijn die zo mooi meekleurt met zoveel gerechten uit de wereldkeuken als het wit van deze druif. Een enthousiast leve de Königin klinkt zodoende.  We drinken er vandaag eentje op haar. En morgen waarschijnlijk ook.

foto's & illustraties: Duitse wijn

Alle artikelen in de categorie:

Top 10 rosé onder 10 euro

Welkom bij De Grote Hamersma, waar we de top 10 rosé wijnen onder de 10 euro presenteren. Ontdek betaalbare rosés die je smaakpapillen zullen verrassen zonder je portemonnee te belasten. Onze select...

Groene rosé

De zon draait al weer warm. De natuur heeft weer kleur op de wangen. En daarmee neemt ook de dorst naar de vrolijkste aller wijnsoorten toe. Alle seinen staan weer op groen voor rosé. Nog even voor a...

Top 10 pinot grigio onder 10 euro

Hier vind je de actuele top 10 pinot grigio onder 10 euro van alle door ons geproefde en beoordeelde wijnen nu verkrijgbaar in de winkel. Maar er zijn nog veel meer lekkere tempranillo wijnen daarom v...

Riesling vieren

Vandaag, 13 maart, is er sprake van een feestje: het is Riesling Birthday. Dan gaat met name in Duitsland – het zal je niet verbazen – de rode loper uit. En langs de route zal het druk zijn me...

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.