In samenwerking met Rueda wijnen maak je rondom Pasen kans op prachtige prijzen bij De Grote Hamersma.

Hoe werkt het?

Vanaf 14 maart plaatsen we dagelijks een woordpuzzel op ons Instagram en Facebook kanaal. Je kunt ze ook altijd terugvinden hier op deze pagina.

Verzamel de (ongepaste) hoofdletters uit de betreffende tekst, deze letters vormen samen een woord of omschrijving, gerelateerd aan wijn en het Spaanse Rueda. 

Creëer het juiste woord en stuur je oplossing onder vermelding van de dag hier in. Aan het eind van iedere week verzamelen we alle goede inzendingen van die week en wordt er een winnaar gekozen. Door iedere dag mee te doen maak je dus altijd meer kans op een prijs. De hoofdprijs wordt uiteindelijk via loting gekozen uit alle goede inzendingen. Alvast veel puzzel plezier!

De weekprijsJe maakt wekelijks kans op een Rueda Coolenator t.w.v. € 43,90 én een Lindt Gold Bunny.

Deze wijnkoeler van Coolenator heeft superpowers, waardoor de Rueda wijn lekker cool blijft. 


De hoofdprijsDe hoofdprijs is voor de ultieme Paasbaas 2023, een Coravin Green Gemstone – limited edition t.w.v. € 399,99 en gratis toegang tot De Grote Hamersma Online Wijncursus t.w.v. € 95,-.

Puzzel 27, zondag 9 april

LET OP! Laatste dag, laatste kans om nog mee te doen.

Niet dat nervEuze, gehaaste, hittePetitwit. Rijpe, zAchte, licht-exotische sauvigNon blanc. PasSievrucht, mango, ananas en citrus. Slow sauvignon.

Puzzel 26, zaterdag 8 april

Montere MontespinA. Volop roze graPefruit, Citrus, rijpe peEr, wat jeugdig snoep en de tropen gaan open. Energiek, knapperig, krUiSbes en meLoen.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 25, vrijdag 7 april

ErMita Veracruz. KleIne kapel die zijn naam gaf aan de wijNgaarden daarnaast. In handEn van de broeRtjes AlvAro en Juan de Benito die, behaLve in Onze Lieve Heer, ook in Bacchus geloven. Zoals bekend houdt die laatste van stevIg doordrinken. De Benito's maken een verdejo die daartoe aanzet. Kamerbrede presenTatie. Meloenen kunstig tot een piramide gestapeld. GedrapeErde peer. Een ananasvermoeden. Zoete rode grapefruIt en een beschaafde afdronk. Een venkelvermoeden. En lichTgroene zweem in de 2021 oogst. Rondom geslaagd. En die ooievaar op het etiket? Die verwijst naar het beest dat zijn nest heeft op de spits van het kapelletje. De glazenwasser heeft er zijn handen aan vol. En dan bedoelen we niet degene die de wijnglazen schoonmaakt.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 24, donderdag 6 april

Zeer direcTe en energieKe verdejo. Groen aLs groen, groen als grAnny smith, groen alS kiwI, groen Als bieslooK, groen als liMoen. Een beetje zoAls ie er uiTziet.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

 

Puzzel 23, woensdag 5 april

De Parcela 1,2,3 van de heren is ambitieus materiaal. Maar voor Wie niet 1,2,3 € 16,50 voor een verdejo uItgeeft, is dit een prima alternatief voor de helft. Flink wat grapefruit op ziJn neus en dat staat ‘m goed. BijzoNder pittige en enerGieke blanco. Peer, perzikpArtje, grAnny smith en een kRakendfrisse afDronk.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 22, dinsdag 4 april

Met een wat tRopischer karaktEr dan je misschien geweNd bent. Goed gevUld met ananas, perzIk, limoen en bitterKoekjes-yoghurt-roomijs.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 21, maandag 3 april

Rioja-producent Albali maakt ook verdejo uit Rueda. Zie je wel vaker, zeker nu de druiF een snelgroeiende populaRiteit genIet. Helemaal in Nederland: we zijn de een na grootSte afnemer ter wereld. Hier zijn we dol op levendiG, verfrissend en knapperig wit. Met gRoene appeltjes, wat perzik, een klein bittertje en kwieke zuren. Zoals we die oOk dit jaar weEr in deze verdejo aaNtreffen.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 20, zondag 2 april

Geen appel maar goudrenet. Ruw randje. Opstaand richeltje ook namens een deel oPvoeding op eiken. Een volle fRuitschaal opgetOpt met amandElzoet, venkelVanille en bankerbakkErsroom . Klinkt zwaar en nadrukkelijk maar is dat niet. Biedt leNgte, diepte en verfijning. Luxe verdejo met een niet luxe prijskaartje. Zo zal zijn maker het bedoeld hebben.  

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 19, zaterdag 1 aprilWoord gevonden? Stuur je oplossing hier in


Puzzel 18, vrijdag 30 maart

Wat ongepoetste verdejo. Geen gLanSappel maar goudrEnet. Witlofbittertjes. CitroeNzest. Snufje Witte peper. StrAk in het sap. Nergens laffe behaagzoetjes. 

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 17, donderdag 30 maart

Fermentación y criado en barrica. Houtwaarschuwing. EikenalarM. SplintergrOepering. Maar toch: bepaald geeN plankensap. Fijne, zachte fruitpresentatie. Teleurstellend wellicht voor wie spierballenwit zoekt. Een genot voor wie lichte meloen en sappiGe peer, echte vanille en roomijs blieft in een bijkans frivole en levenDige amBiance. De verwEvenheid met het hout resuLteErt in transparante dimensies: de broodrooster geurt, Venkel vlindert, er is een aanzet tot anIjs en limoeN lispelt over en frisse finale.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 16, woensdag 29 maart

Cepas viejas. Oude sTokken. Ondanks de jarEn op de teller een nog spRinglevende veRdejo. Krakende gOuderenet. KnIsperende aspeRges. Kokette kruiderij. Ritselend groen. Dit jaar met wat rijpe rondingen.  

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 15, dinsdag 28 maart

Beproefd recept. Volop bloeSemend, gul met groeNe appels, kruisbessen, grapefruit en limOen om ’m fit en fris tE houden. FrIs, droog en dorstlEsseNd. Ook een beproefd recept: met Thaise mosselen.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 14, maandag 27 maart

Het is go go go met verdejo. Er is meer vraAg dan aanbod. Als dat maar goed gaat. Veel leed gepRoefd inmiddels. ParOdieën op dit knisper-wit. Met naMe omdat de druif is aAngeplant op oneigenlijke plekken. La Mancha. Of nog zuidelijker. Dan Was het geel verbleekt. Het wit beIge. De kraak verzaakt. Maar Ramón weEt hoe het weL moet. Al sinds 1924 overigens. Binnenkort een feestje dus. Sappig en knapperig. Grapefruity en groen als gras. De 2022 wat pittiger en energieker dan de 2021. 

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 13, zondag 26 maart

Druif verdejo krijgt in Rueda soms wat versterking van druif sauvIgnon. VooraL voor wat pit en frisheid. Is hier niet nodig. Deze verdejo rooit het prima in Z’n uppie. Geurt opgewEkt naar een mooie voorjaarsdag, heeft kittige zuren, een groen-grassige kruidigheid, sappige grapefruitbitters dit oogstjaar en is opgewekt van inborst.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 12, zaterdag 25 maart

Rueda van een bodega die de naAm van een hele regio hoOg te houden heeFt: van de familie Rueda Pérez. En die worden niet met pek en veren de grens overgezet. Fijn geprijsDe verdejo die een hoop te bieden heeft. Rijpe peer, suikeRmeloen, zure appel en spettersap. VrolijK, voorjaarsfris, vol doch verre van zwaartillend, voorzien van fruit, bloesemgeur, en zonNige kruiderij. voorzien van dartele zuren. En dat alles voor een vriendenprijs.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 11, vrijdag 24 maart

KroKant, sappig. Frisse appels, net gEmaaid gras en nOg wat groenighedEn. DorstLessend en zuiver. Knipoogje perzik dit jaar. Hoe daN ook, tiptop in orde.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 10, donderdag 23 maart

Dode giStcellen (lías finas) zorgen voor een levendige witte. Met diePte en vUlling. MeloEn Meldt zich. Peer is van de partij. Rijpe appEl vindt de tijd rijp. Perzik is persistent. En zachte citrUs fluistert wat MeE. Fijn verzorGd weeR.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

 

Puzzel 9, woensdag 22 maart

Een van de beste producenten in Rueda. Wordt toegejuicht in Hugh Johnson's PocKet Wine Book vanwege 'verdejos of shining clArity.' Zonnebrilop. Goed insmeRen. Glas pakken. KnisperkrokAnte verdejo. Zwierend groen. Flinterend geel. Fluisterend Fris. Verteerbaar. Doordrinkbaar. Pariente. Far niente.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 8, dinsdag 21 maart

Bio. Groen dUs. Maar veel groener ook in smaak. SChoon, krakend en een snippertje groene kruiden op een Bedje van pas gemaaid grAs waar iemand een granny smitH ligt te eten. We gaan er even naaSt liggen en sChenken nog eens in.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

 

Puzzel 7, maandag 20 maart

De populariteit van de verdejo begon de druIf voor de voeten te lopen. Zodoende proefden we vele, vele modelletJes die struikelend - en vaak ook helemaal niet -  de finiSh haalden. Een karig 7-tje voor de moeite. KrEunwerk uit Rueda. Gezucht klonk uit de slipstreaM, van copycats uit La Mancha waar de druif zich sowieso al niet erg op zijn geMak voelt, met name vanwege te warm. En troffen we ambitieuzere, en zodoende soms ook betere uitvoeringen dan vormde het prijskaartje weEr een struikelblok. Maar kijk nou eens aan: voor net aan tien eurootjes een bioverdejo van klinkklare kwaliteit. Fris, elegant, vief en spRekend. Over perzik, passievrucht en zachte appels, vlinderende yuzu. Vondstje. Gemaakt door de familie Pita. Wat zullen we eens tussen zo'n broodje doen? Falafel. Zal prima gaan. En belasten we vanwege geen vlees ook het milieu niet. Lekker bezig zo.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in


Puzzel 6, zondag 19 maart

Sobre lias. In Frankrijk kennen we het als sur lie. In het vat mag een wijn Dan wat langEr op zijn droesem rusten. En daar krijgt ie wat meer geur, smaak en struCtuur door. Is dAt altijd het geval? Nee hoor. Soms blijkt SchraalhaNs dan nog sTeeds keldermEester. Bij de AlbeRto is dat niEt het geval. Dat blijkt eeN gulle gever. Deelt peer, perzik en ananas uit. Trakteert op een roze grapefruitje en een citrussnoepje en flirt lichtzinnig met wat kruiderij.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

 

Puzzel 5, zaterdag 18 maart

Ze Spellen het zonder hoofdletter, excellens, wat het toCh iets bescHeidens geeft. Had niet gehoeven. Een prima rueda. ZachteR en vOller dan de meEste, complexer en wat diepzinniger van smaak. De gebruikelijke groene, Frisse kruidige geuren van verDejo, de opgeruimde zuren, de vrOlijke smaak, maar met daaronder ook een volle romigheid, een luxueuze rijkdom van smaak. DiePgang. Excellent!

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 4, vrijdag 17 maart

MarqUés de Griñon. Die Kenden we tot op heden alleen van Rood. Maar de markies blijKt ook de wEg Te weteN in Rueda en pikte daar de verdejo op. Met dank aan wijnprofessor Emile Peynaud die hij daarvoor uitgebReid bedankt op hEt achteretiket. En wij spreKen dan weer een danKwoord uit na het proEven. KnappeRappel, klinkende citrus, ijsbloemig en rondom verkwikkend. Gracias por todos.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

 

Puzzel 3, donderdag 16 maart

Druistige, ongepolijste veRdejo. Niet dat snoepjesfrUit, niet dat oppervlakkige. De diEpte in onder het gekraak van gouDrenet, het gespat van grapefruit, een bewijs van anijs, gefluister van venkel en de zuurdimensies van balsAmico. 

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 2, woensdag 15 maart

Gran Vino de Rueda. Nieuw kwaliteitsvignet binnen Rueda. Verlangt stokken van tenminSte 30 jaar oud en beperkt de oPbrengst tot een maximum van 6500 kilo per hectare. Hier hebben we zelfs te maken met meer dan 100 jaar oude stokken, bush vines. Met de hand geplukte druiven. Vijf maAnden rijping sur lie, op beton en eiken. Resulteert iN een verdeJo met flink wat gewicht en dimensies. Perzik, peer en pruim. Groene appel en groene kruiden. Grapefruitbittertjes en zachte zuren. MollighEid en rondingen. 

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 1, dinsdag 14 maart

Je hebt verdejo en je hebt een Variëteit van die druif, dE malcorta. Daar zijn ze in Rueda een tijd lang weinig Respectvol mee omgesprongen. Uitsterving dreigDe. Tot JaviEr Sanz zich over de malcorta ontfermde. Hij trotseerde diens status van lastpak. Weliswaar bleek de druif  lastig te oogsten (malcorta betekent letterliJk 'moeilijk te snijden') maar wie die hObbels weet te nemen wordt getrakteerd op een onalledaagse witte met een gelaagdheid die de meeste 'gewone' verdejo's vreemd is. Knapperige en toch ook sappige millefeuille van peer, perzik, meloen, abrikoos, citrus en een lichte kruiderij. Buitengewoon vieve blanco die zijn bijna-doodervaring op overtuigende wijze achter zich heeft gelaten.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in.

D.O. Rueda is de belangrijkste Spaanse wijnregio voor witte wijnen, met een karakteristieke ‘eigen’ druif: Verdejo. Rueda Verdejo is verreweg de belangrijkste druif uit Rueda, herkenbaar aan een mooie zuurgraad en aroma’s van citrus, appel en kruiden. En dat lekkere bittertje in de afdronk natuurlijk; dat is typisch voor een Rueda Verjedo.

Lees meer over D.O. Rueda op www.ruedawijnen.nl

Het pure van Chili
‘Het is een kas zonder dak’. ‘Het is een paradijs voor wijnmakers…’. Zomaar een paar superlatieven waarmee een van de belangrijkste wijnlanden ter wereld wordt aangeduid. Die laats....
Rianne Ogink: Hoe ik mijn baan inruilde voor een wijnkelder
Ik maak wijn! Een gek idee eigenlijk. De dagen in de wijnmakerij vliegen voorbij en door alle drukte realiseer ik het me niet altijd, maar ik maak gewoon wijn. Natuurlijk ben ik op....
Rianne Ogink: Wijnvrouwen van Bordeaux
Vaak krijg ik de vraag, “hoe is het om in een klassieke mannenwereld te werken zoals Bordeaux?”. Een uitspraak gebaseerd op een hoop aannames en vooroordelen, niet gek overigens. F....