Bordeaux: calculator of kurkentrekker?

Advertorial

Het was zo en het zal waarschijnlijk altijd zo blijven: er zijn wijnliefhebbers die bij voorkeur alleen naar hun wijn kijken. Die zie je met een calculator in de hand in plaats van met een kurkentrekker. Het zijn verzamelaars. En in hun geval betreft het hier nooit van die gezellige flesjes die knus in een Ikea-rekje tegen de centrale verwarming aan gevleid liggen. 

Voor hen hebben de Engelse en Amerikaanse wijnbladen een apart financieel katern in het leven geroepen. Daarin wordt uitgebreid aandacht besteed aan de prijzen die topwijnen op de veiling noteren. En waar de financiële markten werken met de Dow Jones, de FTSE en de AEX hoeft ook de wijnliefhebber het niet zonder een auction index, een fine wine price watch en tracking performances te stellen. Zodoende kent ook de wereld van rood, wit en rosé zijn blue chips

Bordeaux uit memorabele jaren fungeert veelal als benchmark. Dankzij een in 1855 geïnstitutionaliseerde ‘pikorde’ bestaat er een helder overzicht van 1e tot en 5e grand cru classés. Sommige chateaus op die ranglijst zijn wereldberoemd, felbegeerd en ondertussen onbetaalbaar geworden voor ‘de gewone wijndrinker.’ Château Latour, Mouton-Rothschild, Lafite Rothschild, Margaux en Haut-Brion…Wie kent ze niet? En, ofschoon niet binnen voornoemde Bordeaux-classificatie vallend, ook Petrus en Le Pin (Pomerol) en Ausone en Cheval-Blanc (St.-Émilion) maken deel uit van dit elitegezelschap.

In Decanter van november jongstleden stond weer een  verhandeling over de koersbewegingen in Bordeaux. Ter info: 1er grand cru classés Haut-Brion en Lafite scoorden een plus en noteerden voor een kistje van een dozijn respectievelijk 4.800 en 6.200 euro, exclusief btw, accijns en eventuele veilingkosten. Overall ging LIV|EX, Prices from the fine wine market, bijna een procent omhoog.

Met alle respect, maar bij De Grote Hamersma krabben we ons dan toch een beetje op ons hoofd. 

Wij kunnen ons zelf meer vinden in het motto van Michael Broadbent dat zelfs de duurste fles wijn bedoeld is om je eten mee weg te spoelen. Nu is dat misschien wat al te recht voor zijn raap – helemaal voor een Brit – maar we begrijpen het wel.  Wijn – ook Bordeaux - moet je gewoon drinken. Omdat de meerwaarde volgens ons ook vooral zit om de ervaring met elkaar te delen onbetaalbaar is.

Wat dat betreft kunnen we ons erg vinden in de plannen die de kersverse eigenaar van een 237 jaar oude fles vin jaune. Deze ‘gele wijn’ uit de Jura had hij voor 57.000 euro op een veiling gekocht. Hij vond de prijs ‘normaal’ voor een wijn die gemaakt was van druiven die groeiden toen Louis XVI nog over Frankrijk regeerde. En was ook zeker van plan om ‘m te gaan drinken. Hij had al wat vrienden uitgenodigd. 

Kortom, leg neer die calculator en pak de kurkentrekker. 

Bordeaux aanbiedingen bij Gall&Gall