Wat doet de wijnwereld eraan om Moeder Aarde minder te belasten? Het laatste nieuws.

Druif uit de oudheid redt de toekomst
Volgens een reportage van National Geographic herontdekken wijnboeren over de hele wereld een oude - en zeer klimaatvriendelijke - druivensoort, misón genaamd. Deze druif variëteit....
Redt de trac de tor?
'Sinds het jaar 2000 is de insectenbiomassa in Europa met 70% afgenomen' meldt Carlo Mondavi ‘voor vogels is dat ongeveer 50%. In 2018 richtte dezelfde Mondavi samen met een groep....
Natuurwijn, geen modeverschijnsel
Natuurwijn wordt niet langer gezien als een modeverschijnsel. Naarmate de kwaliteit is verbeterd, bieden een groeiend aantal restaurants en retailers nu op zijn minst een paar sina....
Onkruid vergaat niet
Grote beloftes uit de Champagne regio, men zou grotendeels herbicide oftewel onkruidverdelger vrij willen zijn tegen 2025. In 2018 kondigde de president nog groots aan "over enkele....
Een open brief van Jancis en Hugh
Een groep Engelse wijnschrijvers, onder wie Jancis Robinson en Hugh Johnson, publiceerde onlangs een open brief waarin producenten werd gevraagd wijn anders te verpakken dan in fle....
Agroforestry
Agroforestry, of de "integratie van bomen en struiken in de landbouw", brengt een groot aantal ecologische, sociale en economische voordelen met zich mee. Agroforestry op wijngaard....
Goed verpakt
U vermoedde het vast al, verpakkingsmateriaal zorgt voor de meeste CO2-uitstoot in de wijnindustrie. Even de boosdoeners op een CO2-rijtje. 1. Traditionele glazen wijnfles (675 gra....
Plat in Engeland
Cotswold Hills is de eerste Engelse wijn die wordt verkocht in de hier al eerder genoemde duurzame platte wijnflessen. De wijngaard van de Royal Agricultural University in Cirences....
's Werelds grootste biologische wijnbouwareaal?
Met 159.868 hectare claimt Frankrijk de titel 's werelds grootste biologische wijnbouwareaal. Spanje en Italië blijven echter niet ver achter.
Klimaatverschuiving breedte graden?
De druivenplant is best een wereldreiziger maar hij aardt niet overal. Denk maar aan de Noordpool of de Sahara. Je zou toch zeggen: die eerste plek lijkt bij uitstek geschikt voor....
Bijen en Batman in Bordeaux
Wijnbouwers in Bordeaux hebben afgesproken hun ecologische voetafdruk tegen 2030 met 43% te verminderen. Het vergroten van de biodiversiteit rond de wijngaarden is een belangrijk o....
Een down under make-over
Een dranken- en horecabedrijf in Australië (de Endeavour Group) heeft een nieuwe lichtgewicht wijnfles ontwikkeld. Deze weegt slechts 420 gram
Toekomstbestendig dankzij oude stokken
In het Spaanse La Rioja maken oude wijnstokken wijn toekomstbestendig tegen klimaatverandering. Het door de overheid gefinancierde Vine and Wine Research Institute, bekend onder de....
Een satelliet en een robot vechten tegen ziektes in de wijngaard
Plantenziektes zijn de meest beperkende factor voor de wijnproductie, het beheer ervan is duur en de klimaatverandering maakt het nog veel erger.
De kurk tegen Climate Change?
Kurkeiken worden als een van de weinige commerciële bossen niet gekapt om te oogsten. De kurk wordt er iedere keer afgesneden. Dit betekent dat de koolstofopslagcapaciteit van de k....
Stroom uit wijn?
In Canada worden druiven die overblijven van de wijnproductie gebruikt om elektriciteit te maken. De druivenschillen en zaden, die eerder naar stortplaatsen werden verscheept
Wijn per zeilboot?
Een al wat ouder initiatief maar het melden niet minder waard. Een 52 meter lange driemaster op weg van Frankrijk naar Dublin met 60.000 flessen wijn uit de Languedoc-regio. Met al....
Californië is ‘losing weight on purpose’
Het werd tijd zou je denken, maar het gaat in dit geval over flessen. Zoals de Wente Winery die hun Louis Mel Sauvignon Blanc fles bijna 100 gram lichter hebben gemaakt tot slechts....
Zuid-Afrika zet de standaard
En wel de standaard voor duurzame wijnpraktijken over de hele wereld. Want tweederde van de Fairtrade-wijnen die in de wereld worden geproduceerd is afkomstig uit Zuid-Afrika. Daar....
Wijn als de kanarie in de kolenmijn
Een wetenschappelijke studie heeft uitgewezen dat wanneer de temperatuur met 2 graden stijgt, de kans bestaat dat bestaande wijnbouwgebieden met meer dan de helft krimpen.
Wijnmakers omarmen de kurk weer
Slecht nieuws voor iedereen die altijd met een kurkentrekker heeft geworsteld, want de traditionele wijnsluiting - kurk - lijkt een comeback te maken.
Het mag in Bordeaux: water bij de wijn
Dat het een hete, droge zomer is - daar zijn we inmiddels wel achter. Dat kan lekker zijn als je met vakantie bent, afhankelijk van de plek. Maar als druiventeler is er weinig lekk....
Deze wijn redt de zee
Althans, zo claimt The Hidden Sea, een Australische wijnproducent uit het het zuiden van het land der tegenvoeters. Ze hebben zich aangesloten bij het ReSea-project, een Deens init....
Biologische wijn, dat bestaat toch eigenlijk niet?
Klopt. Tot voor 2012. eko, staat er op het etiket, of Ecocert, Ecovin, AgriEcoBio, Proa... Allemaal keurmerken van controle-organisaties, die opletten of het wijn is van druiven ui....
Familia Torres breidt uit in Rías Baixas
De Spaanse wijnfamilie Torres heeft aangekondigd Bodega Valdamor in Galicië aan te kopen. De witte wijnen van vooral albariño uit de noordwestelijke wijnregio Rías Baixas zijn goed....
Meer ruimte voor wijn
Eigenlijk: nog meer wijn de ruimte in. Na een eerste experiment met Pomerol Petrus 2000 gaan ook drie grote Italiaanse wijnproducenten op sterrenreis.
Goed dat er wijn is… en wc-papier!
Eindelijk een organisatie die snapt wat onze eerste levensbehoeften zijn: wc-papier en wijn. Na The Good Roll, het bonte maar vooral betere alternatief voor de billenpoetser, is er....
Vers van de pers: druivenafval wordt gezonde voeding
Het begon met een beer die stond te peuzelen van een berg leeggeperste wijndruiven. Een Canadees bedrijf heeft 3,6 miljoen dollar aan financiering gekregen om voedzaam plantaardig....
Je favoriete Beaujolais eerder in het schap?
Na een relatief normaal eerste kwartaal schoot ook in de Beaujolais-regio in mei de temperatuur omhoog. Drie graden boven het maandelijks gemiddelde. Sinds 1992 het op twee na vroe....
Een nieuwe loot aan de certificeringsboom: ROC
Op dit moment hét hotste item in de landbouw is de regeneratieve stijl, met een positief effect op de omgeving. Met minimale bodemverstoring, minimaal gebruik van chemische middele....
Merde: ‘Het hagelt, het hagelt…’
In het weekend van 4 en 5 juni was het opnieuw raak: hagelstenen soms zo groot als pingpongballen troffen meerdere wijnbouwgebieden in Frankrijk.
Ook de Michelinsterren zijn groen
Je ziet ze steeds vaker, groene Michelinsterren. Voor restaurants met chefs die nauw samenwerken met telers, boeren en vissers. Die wildplukken in de bossen, hun eigen dieren hebbe....
Mouton Cadet vegan bio-rosé
Ook Bordeaux gaat steeds meer eco. Onlangs lanceerde wijnhuis Baron Philippe de Rothschild hun nieuwe Mouton Cadet bio-rosé. De wijn, met de focus op fruit en frisheid, is een blen....
De Franse slag is tegenwoordig een groene
De Franse wijnmaker Gérard Bertrand is, met meer dan 2 duizend hectare, de grootste producent van biodynamische wijn ter wereld.
Het plastic wijnglas van de toekomst
In de race om het allemaal (nog) groener, houdbaarder en zuiniger te doen komt het Amerikaanse Govino met de nieuwste variant op het plastic wijnglas.
Van het glas af
De roep om alternatieve wijnverpakkingen voor de goede oude fles groeit en HEMA geeft antwoord met… karton.
Cheval Blanc rooit wijnstokken voor bomen
Wijnmakers verzinnen en doen steeds meer om hun impact om het milieu te verkleinen. Of, om de invloed die klimaatverandering op hun wijnen heeft een halt toe te roepen.
Wijn drinken voor een schonere oceaan
Château Galoupet introduceert als eerste producent in de Provence een rosé in een kunststof fles. Die is plat, licht, flexibel en gemaakt van gerecycled plastic dat verzameld is la....
Chili lanceert duurzaamste wijn van Nederland
Aan alles is gedacht. Begin april lanceerde een nieuw Chileens wijnmerk de meest duurzame wijn die er in Nederland te krijgen is - zo luidt de claim-to-fame van B-Liv. Op alle fron....
Natuurlijke vijanden in de wijngaard: de vleermuis
Een van de spelbrekers bij het verbouwen van druiven is de wijngaardmot. De larven van het beestje maken gaatjes in de druiven waardoor schimmels vrij spel hebben.
Duurzaam kopen: we willen wel maar doen het niet
Het aandeel wijnkopers dat gevoelig is voor de term ‘duurzaamheid’ is groot en blijft groeien. Zo’n 60 procent van consumenten wereldwijd geeft aan zich verbonden te voelen met duu....
Zuurstofarme kurk voor betere Champagne
Weer een dingetje waar wijnmakers zich zorgen om maken: zuurstof in kurken. Maar wacht even. Dat was toch net waarom wijn bij het ouder worden soms zo interessant kan zijn? Door da....
Bio blijft hard doorgroeien in Frankrijk
In 2020 was ‘al’ 17 procent van alle wijngaarden in Frankrijk biologisch. Als we ervan uitgaan dat dit wijnbedrijven zijn die dat gecertificeerd doen, want het zijn de officiële ci....
Geen wijn maar molotovcocktails
Het kon niet uitblijven, nieuws uit Oekraïne. De invasie door de Russen noodt iedereen tot drastische maatregelen. Wijnmakers zijn gestopt met het bottelen van wijn, maar vullen hu....
Biologische wijn scoort (steeds) beter in Italië
‘Drie bekertjes’ voor deze wijn! Dat klinkt misschien suf maar in Italië ben je een hele baas als jouw wijn Tre Bicchieri (drie glazen) scoort. Gambero Rosso, een Italiaans tijdsch....
Magere melk als vervanger van koper?
Om schimmels als (valse) meeldauw in de wijngaard te bestrijden is een papje van koper en kalk het meest effectief. Helaas. Want koper is een zwaar metaal en via het grondwater ook....
Grootste wijnproducent van Zuid-Amerika loopt in de pas
Duurzaam aanpakken, daar gaan tegenwoordig hele strategieën aan vooraf. Dat is niet gewoon even - uh - aanpakken. De grootste wijnspeler van Zuid-Amerika, Viña Concha y Toro, prese....
Eerste officiële oranje wijn van Spanje
Oranje wijn en Spanje - tja, dat kon niet uitblijven. Want behalve appeltjes van oranje krijgen ook ‘orange wines’, of ‘vins brisats’ in het Catalaans, er nu een officiële status.....
Betere Bordeaux in een melkpak?
In de strijd om een beter wijnmilieu wordt één aspect nog wel eens over het hoofd gezien. De verpakking. De sluitpost in verduurzaming, zo lijkt het. Maar niet bij iedereen. Châtea....

mede mogelijk gemaakt door Airtender, maximum taste minimum waste

De Grote Hamersma Online Wijn-Spijscursus
Leer welke wijn smaakt bij welk gerecht. Pak kurkentrekker en mes en vork en maak een ‘studiereis’ door de wereld van wijn en spijs. Leer in ‘gewone mensentaal’ over de negen popul....
De Grote Hamersma Online Wijncursus
Vergroot je wijnkennis en haal je officiële Wijnproefessional-diploma. Nu tijdelijk met gratis Mezzacorona Airtender pakket twv € 14,99. Geen vooropleiding vereist: alleen lekkere....
Druif uit de oudheid redt de toekomst
Volgens een reportage van National Geographic herontdekken wijnboeren over de hele wereld een oude - en zeer klimaatvriendelijke - druivensoort, misón genaamd. Deze druif variëteit....