Wat doet de wijnwereld eraan om Moeder Aarde minder te belasten? Het laatste nieuws.

Zuid-Afrika zet de standaard
En wel de standaard voor duurzame wijnpraktijken over de hele wereld. Want tweederde van de Fairtrade-wijnen die in de wereld worden geproduceerd is afkomstig uit Zuid-Afrika. Daar....
Wijn als de kanarie in de kolenmijn
Een wetenschappelijke studie heeft uitgewezen dat wanneer de temperatuur met 2 graden stijgt, de kans bestaat dat bestaande wijnbouwgebieden met meer dan de helft krimpen.
Wijnmakers omarmen de kurk weer
Slecht nieuws voor iedereen die altijd met een kurkentrekker heeft geworsteld, want de traditionele wijnsluiting - kurk - lijkt een comeback te maken.
Het mag in Bordeaux: water bij de wijn
Dat het een hete, droge zomer is - daar zijn we inmiddels wel achter. Dat kan lekker zijn als je met vakantie bent, afhankelijk van de plek. Maar als druiventeler is er weinig lekk....
Deze wijn redt de zee
Althans, zo claimt The Hidden Sea, een Australische wijnproducent uit het het zuiden van het land der tegenvoeters. Ze hebben zich aangesloten bij het ReSea-project, een Deens init....
Biologische wijn, dat bestaat toch eigenlijk niet?
Klopt. Tot voor 2012. eko, staat er op het etiket, of Ecocert, Ecovin, AgriEcoBio, Proa... Allemaal keurmerken van controle-organisaties, die opletten of het wijn is van druiven ui....
Familia Torres breidt uit in Rías Baixas
De Spaanse wijnfamilie Torres heeft aangekondigd Bodega Valdamor in Galicië aan te kopen. De witte wijnen van vooral albariño uit de noordwestelijke wijnregio Rías Baixas zijn goed....
Meer ruimte voor wijn
Eigenlijk: nog meer wijn de ruimte in. Na een eerste experiment met Pomerol Petrus 2000 gaan ook drie grote Italiaanse wijnproducenten op sterrenreis.
Goed dat er wijn is… en wc-papier!
Eindelijk een organisatie die snapt wat onze eerste levensbehoeften zijn: wc-papier en wijn. Na The Good Roll, het bonte maar vooral betere alternatief voor de billenpoetser, is er....
Vers van de pers: druivenafval wordt gezonde voeding
Het begon met een beer die stond te peuzelen van een berg leeggeperste wijndruiven. Een Canadees bedrijf heeft 3,6 miljoen dollar aan financiering gekregen om voedzaam plantaardig....
Je favoriete Beaujolais eerder in het schap?
Na een relatief normaal eerste kwartaal schoot ook in de Beaujolais-regio in mei de temperatuur omhoog. Drie graden boven het maandelijks gemiddelde. Sinds 1992 het op twee na vroe....
Een nieuwe loot aan de certificeringsboom: ROC
Op dit moment hét hotste item in de landbouw is de regeneratieve stijl, met een positief effect op de omgeving. Met minimale bodemverstoring, minimaal gebruik van chemische middele....
Merde: ‘Het hagelt, het hagelt…’
In het weekend van 4 en 5 juni was het opnieuw raak: hagelstenen soms zo groot als pingpongballen troffen meerdere wijnbouwgebieden in Frankrijk.
Ook de Michelinsterren zijn groen
Je ziet ze steeds vaker, groene Michelinsterren. Voor restaurants met chefs die nauw samenwerken met telers, boeren en vissers. Die wildplukken in de bossen, hun eigen dieren hebbe....
Mouton Cadet vegan bio-rosé
Ook Bordeaux gaat steeds meer eco. Onlangs lanceerde wijnhuis Baron Philippe de Rothschild hun nieuwe Mouton Cadet bio-rosé. De wijn, met de focus op fruit en frisheid, is een blen....
De Franse slag is tegenwoordig een groene
De Franse wijnmaker Gérard Bertrand is, met meer dan 2 duizend hectare, de grootste producent van biodynamische wijn ter wereld.
Het plastic wijnglas van de toekomst
In de race om het allemaal (nog) groener, houdbaarder en zuiniger te doen komt het Amerikaanse Govino met de nieuwste variant op het plastic wijnglas.
Van het glas af
De roep om alternatieve wijnverpakkingen voor de goede oude fles groeit en HEMA geeft antwoord met… karton.
Cheval Blanc rooit wijnstokken voor bomen
Wijnmakers verzinnen en doen steeds meer om hun impact om het milieu te verkleinen. Of, om de invloed die klimaatverandering op hun wijnen heeft een halt toe te roepen.
Wijn drinken voor een schonere oceaan
Château Galoupet introduceert als eerste producent in de Provence een rosé in een kunststof fles. Die is plat, licht, flexibel en gemaakt van gerecycled plastic dat verzameld is la....
Chili lanceert duurzaamste wijn van Nederland
Aan alles is gedacht. Begin april lanceerde een nieuw Chileens wijnmerk de meest duurzame wijn die er in Nederland te krijgen is - zo luidt de claim-to-fame van B-Liv. Op alle fron....
Natuurlijke vijanden in de wijngaard: de vleermuis
Een van de spelbrekers bij het verbouwen van druiven is de wijngaardmot. De larven van het beestje maken gaatjes in de druiven waardoor schimmels vrij spel hebben.
Duurzaam kopen: we willen wel maar doen het niet
Het aandeel wijnkopers dat gevoelig is voor de term ‘duurzaamheid’ is groot en blijft groeien. Zo’n 60 procent van consumenten wereldwijd geeft aan zich verbonden te voelen met duu....
Zuurstofarme kurk voor betere Champagne
Weer een dingetje waar wijnmakers zich zorgen om maken: zuurstof in kurken. Maar wacht even. Dat was toch net waarom wijn bij het ouder worden soms zo interessant kan zijn? Door da....
Bio blijft hard doorgroeien in Frankrijk
In 2020 was ‘al’ 17 procent van alle wijngaarden in Frankrijk biologisch. Als we ervan uitgaan dat dit wijnbedrijven zijn die dat gecertificeerd doen, want het zijn de officiële ci....
Geen wijn maar molotovcocktails
Het kon niet uitblijven, nieuws uit Oekraïne. De invasie door de Russen noodt iedereen tot drastische maatregelen. Wijnmakers zijn gestopt met het bottelen van wijn, maar vullen hu....
Biologische wijn scoort (steeds) beter in Italië
‘Drie bekertjes’ voor deze wijn! Dat klinkt misschien suf maar in Italië ben je een hele baas als jouw wijn Tre Bicchieri (drie glazen) scoort. Gambero Rosso, een Italiaans tijdsch....
Magere melk als vervanger van koper?
Om schimmels als (valse) meeldauw in de wijngaard te bestrijden is een papje van koper en kalk het meest effectief. Helaas. Want koper is een zwaar metaal en via het grondwater ook....
Grootste wijnproducent van Zuid-Amerika loopt in de pas
Duurzaam aanpakken, daar gaan tegenwoordig hele strategieën aan vooraf. Dat is niet gewoon even - uh - aanpakken. De grootste wijnspeler van Zuid-Amerika, Viña Concha y Toro, prese....
Eerste officiële oranje wijn van Spanje
Oranje wijn en Spanje - tja, dat kon niet uitblijven. Want behalve appeltjes van oranje krijgen ook ‘orange wines’, of ‘vins brisats’ in het Catalaans, er nu een officiële status.....
Betere Bordeaux in een melkpak?
In de strijd om een beter wijnmilieu wordt één aspect nog wel eens over het hoofd gezien. De verpakking. De sluitpost in verduurzaming, zo lijkt het. Maar niet bij iedereen. Châtea....

mede mogelijk gemaakt door Airtender, maximum taste minimum waste

De Grote Hamersma Online Wijncursus
Vergroot je wijnkennis en haal je officiële Wijnproefessional-diploma. Nu tijdelijk met gratis Mezzacorona Airtender pakket twv € 14,99. Geen vooropleiding vereist: alleen lekkere....
Job Seuren: Op bezoek bij Cesare Bussolo in Barolo
Hokjesdenken, het lijkt allemaal zo makkelijk, ook in Barolo. Traditioneel versus modern, barrique versus botti, blend versus cru, rotorfermentatie versus langzame gisting, Barolob....
Zuid-Afrika zet de standaard
En wel de standaard voor duurzame wijnpraktijken over de hele wereld. Want tweederde van de Fairtrade-wijnen die in de wereld worden geproduceerd is afkomstig uit Zuid-Afrika. Daar....