De top van Spitzerberg

Johannes Trapl. Klinkt een beetje als de naam van een personage uit The Sound of Music. En zijn verhaal klinkt een beetje als het plot van een goeie film.

Slow smelling

De geur van zeventig jaar oude carignan stokken. Zou er behalve slow cooking ook zoiets als slow smelling bestaan?

De lekkerste wijn bij tuinboontjes met chorizo

Een om de maand wisselend driekoppig proefpanel kiest voor mijn wekelijkse rubriek in Het Parool de beste wijn bij een populair gerecht. Deze keer bestond het panel uit Gerdi Verbeet, oud-voorzitter Tweede Kamer, Niek Beute , sommelier van Vinoniek en ondergetekende . Proeven geschiedt blind. De drie hoogst scorende wijnen komen in de krant. En op mijn site. Dit keer was het de beurt aan tuinboontjes met chorizo.

Lievelings Laval

Als een gipskamer in de Gobi-woestijn. Als een mummie met een droge huid. Als een weduwe in een nonnenklooster. Kortom, droger dan droog.

Take Shelter

Shelter Winery maakte met Spätburgunder een limited edition van een kwaliteit die bij een dergelijk affiche hoort. In plaats van de vaak toch wat pruimenjammerige Spätburgunders, produceerden Hans-Bert Espe en Silke Wolf in 2011 een frisfluwelen rode. Kersenachtig, niet te heftig hout, fijn transparant, dansschoenenzuren, kaneelkneepje en snakkend naar een kwarteltje met paddenstoelengarnituur.

De lekkerste wijn bij zalm in prosciutto

Een om de maand wisselend driekoppig proefpanel kiest voor mijn wekelijkse rubriek in Het Parool de beste wijn bij een populair gerecht. Deze keer bestond het panel uit Gerdi Verbeet, oud-voorzitter Tweede Kamer, Niek Beute , sommelier van Vinoniek en ondergetekende . Proeven geschiedt blind. De drie hoogst scorende wijnen komen in de krant. En op mijn site. Dit keer was het de beurt aan zalm in prosciutto met kruidige linzen.

Verdwaalde vreemdeling

Xarel-lo: voornamelijk de cava-druif in Penedès. Chardonnay: u welbekend. Incroccio Manzoni: een geheimzinnige, lokale eigenheimer zeker? Op het etiket van deze witte Mas Pardal genoteerd met tweemaal een c op het eind. Volgens Wine Grapes, A Complete Guide to 1,368 Grape Varieties, Including Their Origins and Flavours, tot ons gebracht door Jancis Robinson, Julia Harding en José Vouillamoz met slechts één c geschreven.

Knippen en Scheren

Complimenten aan de dames voor het ontdekken van deze Riesling Grand Cru 'Pfersigberg' 2009 van André Scherer. Het is namelijk nog niet zo eenvoudig om een betaalbare, goede Elzasser grand cru te vinden. Prachtig rokerig. En dan maar even verder de Pfersigberg op. Rijpe appel. Een zweem perzik, dat spreekt. Iets honing. Een afslagje steenslag: prachtig droog afdrinkend. Kan op de kaart bij De Librije. Weet je wat? Doe Zusje er maar bij. En ook bij Thérèses wijnzusje Astrid zal-ie wel in de koelkast staan. Daar misstaat Scherer evenmin.

Webwinkelen

Het wereldwijde web heeft de drempel enorm verlaagd voor wie altijd al heeft gedroomd van ‘een eigen wijnwinkeltje’.

De lekkerste wijn bij Quinoa-salade

Een om de maand wisselend driekoppig proefpanel kiest voor mijn wekelijkse rubriek in Het Parool de beste wijn bij een populair gerecht. Deze keer bestond het panel uit Gerdi Verbeet, oud-voorzitter Tweede Kamer, Niek Beute , sommelier van Vinoniek en ondergetekende . Proeven geschiedt blind. De drie hoogst scorende wijnen komen in de krant. En op mijn site. Dit keer was het de beurt aan quinoasalade.

Najaarsrosé

Rimauresq Cru Classé Rosé 2012. Côtes de Provence. Werd met straatlengten voorsprong winnaar van de blindproeverij voor Het Parool met als thema ‘Welke wijn is het lekkerst bij salade niçoise?’. Welaan, deze dus, sowieso al jaren een DGH-lieveling. Maar ik ben niet de enige die ’m weet te waarderen. Panellid Simon Veldman, sommelier-gastheer van restaurant Vermeer (*) vond het volgende: ‘Bijzonder uitnodigende wijn. Aangenaam bouquet, prettig beschaafde smaak. Dit is niet zomaar een rosé maar een wijn met een enorme gelaagdheid. Vooral met de salade.’ En ik liet in deze kwaliteitskrant optekenen: ‘Niet zo’n hupseflupsfruitdrupsrosé waar een hele snoepfabriek vol kleurstoffen is in gekukeld. Buitengewoon subtiel. Wijn met beschaving. Frêle en toch stevig. Fris, elegant, kruidig.’

Bibberbardolino

Biologische San Lazzaro 2012. Een van die zeldzame Bardolino’s die smaken zoals Bardolino ooit bedoeld is. Nerveuze rode besjes, een hyperende framboos en van de koelte bibberende kersjes. Slecht nieuws voor die laatste: Bardolino moet nog koel gedronken worden ook.

 Blijf op de hoogte